Lista STO
0

Zemlje koje su uprkos krizi pogodne za poslovanje

Sarajevo-x.com
Zbog krize u svijetu i globalna trgovina je značajno opala, odnosno za 12,5 posto, podaci su Svjetske trgovinske organizacije (STO). U nekim zemljama ekonomija je strašno potonula tako da neki analitičari trenutno stanje upoređuju sa dobom velike depresije.

No za razliku od 1930-ih kada su zemlje povećavale zaštitne mjere, sada većina zemalja primjenjuje taktiku otvaranja ekonomskog sistema. Upravo to su bili zaključci nedavno održanog Svjetskog ekonomskog foruma, na kojem je bilo govora i o zemljama koje su trenutno najpogodnije za pokretanje biznisa i ulaganje.

Sastavljena je i lista zemalja koje su trenutno najpogodnije za pokretanje biznisa. Na 11 mjestu nalazi se Island, jedna od rijetkih zemalja koja je vremenu najveće krize smanjila carinske stope na poljoprivrednu robu. Također, na Islandu se neprestano bilježi porast stope trgovine.

Na desetom mjestu zemalja najpogodnijih za pokretanje biznisa nalazi se Holandija, koja također ima iznimno niske carinske stope. Pogodnost je i to što je Holandija povezana preko Rotterdama, jednom od najvećih evropskih luka.

Luksemburg je i prošle godine bio među vodećim zemljama kada je riječ o ulaganju. Ove godine se nalazi na devetom mjestu zahvaljujući niskim carinskim stopama i dobrom regulatornom okruženju.

Efikasne carinske uprave i kvalitetna saobraćajna infrastruktura razlog je zbog kojeg se Kanada našla na popisu zemalja koje su pogodne za pokretanje biznisa uprkos ekonomskoj krizi.

Jedna od zemalja koja se uspješno bori s ekonomskom krizom je i Norveška koja mnogo bolje pristupa tržištu od svojih susjeda uprkos tome što ima iznimno složenu strukturu tarifa.

Novi Zeland je jedna od rijetkih zemalja koja je je uspjela da napreduje tokom teške ekonomske krize najviše zahvaljujući povećanju otvorenosti za strana ulaganja.

Na listi je i Švicarska koja ima veoma kompliciranu strukturu tarifa, no one se kod uvoza primjenjuju samo 10 posto.

Na četvrtom mjestu zemalja najpogodnijih za poslovanje je Švedska koja ima visoke etičke standarde u javnom i privatnom sektoru.

Od svih zemalja Evropske unije najviše je rangirana Danska uglavnom zbog transparentnosti i brzine postupka carinjenja robe. Međutim, uvoz i izvoz robe je i dalje iznimno skup.

Zahvaljujući savremenim transportnim mrežama Hong Kong je jedno od najboljih mjesta za pokretanje biznisa. Pogodna poslovna klima, efikasna administracija i stalno povećanje globalne trgovine su samo neki od razloga zbog kojih je Hong Kong idealno mjesto za sve biznismene.

Zbog odlične infrastrukture i niskih tarifa Singapur je jedna od najpogodnijih zemalja kada je riječ o poslovanju.