Igor Lukšić
0

"Zemlje JI Evrope imaju najveći potencijal za privredni rast"

SRNA
Igor Lukšić
Igor Lukšić
Zemlje jugoistočne Evrope imaju najveći potencijal za privredni rast u Evropi i to treba iskoristiti, poručio je danas ministar finansija Crne Gore Igor Lukšić.

Lukšić je na samitu guvernera i ministara finansija zemalja regiona, koji je danas održan u Bečićima, rekao da je potrebna bliža koordinacija pojedinih politika u oblasti infrastrukture, pripreme pojedinih projekata za finansiranje iz strukturnih evropskih fondova, ali i harmonizacija segmenata poreske politike.

Ističući značaj reformi finansijskog sektora, on je podsjetio da je crnogorska Vlada juče utvrdila prijedloge nekoliko zakona iz ove oblasti čiji je cilj da se utvrdi nezavisnost Centralne banke.

"U mjeri u kojoj zemlje regiona budu spremne da se suoče sa pitanjima penzijske reforme i reforme državne uprave, obrazovanja, zdravstva i ostalih socijalnih politika, kao i u onoj u kojoj budu posvećene unapređenju poslovnog ambijenta, u toj mjeri će ostvariti razvojne šanse", rekao je Lukšić.

On je rekao da je većina zemalja u pretkriznom periodu imala veće vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) nego u 1989. godini. 

Lukšić je ponovio da je proces političke i ekonomske tranzicije u Crnoj Gori priveden kraju i da je obavljena institucionalno-pravna reforma ekonomskog sistema i prilagođavanje standardima EU radi postizanja dugoročne makroekonomske stabilnosti, te da je pred njom faza koja podrazumijeva institucionalno prilagođavanje. 

On smatra da je neophodno uspostaviti fiskalnu ravnotežu i poresku disciplinu da bi se vratilo povjerenje međunarodnih i domaćih investitora. 
Prema njegovim riječima, najveći imperativ za Crnu Goru je dalje fiskalno prilagođavanje potrošnje i zaduživanje da bi javne finansija bile stabilne i održive, a Crna Gora popravila kreditni rejting i istrajala sa konkurentnom poreskom politikom. 

"U tom kontekstu, neminovno je smanjivanje tekuće javne potrošnje, u našem slučaju na ispod 32 odsto u 2013. godini, uz ulazak u zonu budžetskog suficita u istoj godini", objasnio je Lukšić.