{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemlje eurozone doživjele privredni krah

14.8.2012. u 18:00
2
5
Zemlje eurozone doživjele privredni krah
2
Zemlje eurozone doživjele privredni krah
Privredni rast zemalja eurozone smanjen je za 0,2 posto u periodu od aprila do juna 2012. godine, u odnosu na isti period prošle godine.
Prema podacima Eurostata, 17 zemalja koje koriste euro kao zvaničnu valutu imale su rast jednak nuli u prošlom kvartalu.
Najveća evropska privredna sila Njemačka zabilježila je rast od 0,3 posto u drugom kvartalu, zahvaljujući povećanom izvozu u zemlje izvan eurozone i domaćoj potrošnji.
"Zaista je iznenađenje da je potrošnja povećana s obzirom na nisku stopu zaposlenosti, smanjenje plata i nisku stopu inflacije", rekao je Christian Schulz iz Berenberg Banke za BBC.
Francuska je objavila kako je njena ekonomija imala nulti rast u tom periodu, koji je bio uspješniji nego što su očekivali. Francuska privreda je imala nulti rast i u prethodna dva kvartala.

Privrede 27 zemalja članica EU su također zabilježile pad od 0,2 posto. Najveći krah doživjeli su Portugal, čiji je BDP pao za 1,2 posto, Kipar 0,8 posto i Italija sa 0,7 posto pada. Još nisu poznati podaci za Irsku i Grčku.

Nulti rast znači da eurozona još nije zagazila u recesiju, jer je, prema definiciji, potrebno da dva kvartala zaredom budu u minusu, ali prognoze za ostatak godine nisu tako svijetle.

"Ono što vidimo je začarani krug budžetskih rezova, visokih kamatnih stopa na periferiji i rast vanjskog duga" rekla je Aline Schuiling iz ABN Amro grupe.
Grčka, Španija, Italija, Kipar i Portugal, zemlje koje dobijaju pomoć iz evropskih fondova, zvanično su u recesiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: