biznis
0

Zemlje članice EU-a potvrdile dogovor o jeftinijem roamingu

FENA
Vijeće Evropske unije privatilo je u četvrtak u Luxembourgu uredbu koja će znatno sniziti cijene poziva s mobilnih telefona u inozemstvu, ali će evropski građani početi dobivati smanjene račune tek od jeseni.

Ministri za telekomunikacije zemalja članica EU-a na svom sastanku u Luxembourgu postigli su politički dogovor formalno oko uredbe o roamingu, koju je 23. maja izglasao Evropski parlament.

Prema zaključcima Vijeća, uredba će, nakon što prođe postupak pravne i jezične verifikacije biti formalno usvojena 25. juna, a u službenom glasilu bit će objavljena 29. juna, a dan poslije, 30. juna stupa na snagu.

Međutim, evropski građani neće moći jeftinije koristiti mobilne telefone za vrijeme godišnjih odmora. Naime, nakon stupanja uredbe na snagu, operaterima je ostavljeno mjesec dana da svojim klijentima ponude povoljniji roaming, a onda će oni imati još mjesec dana da odgovore na tu ponudu, što znači da će jeftiniji roaming biti moguć tek od septembra.

Prema uredbi cijene roaminga za odlazne pozive iz inozemstva ograničavaju na 0,49 eura po minuti, a za dolazne pozive u inozemstvu na 0,24 eura. Ta gornja ograničenja primjenjivat će se tokom prve godine važenja uredbe, a nakon toga bi se postupno smanjivala. U drugoj godini odlazni pozivi u inozemstvu naplaćivali bi se 0,46 eura, a dolazni 0,22 eura, a u trećoj 0,43 i 0,19 eura.

Evropska komisija je odlučila predložiti donošenje uredbe o uvođenju gornje granice cijene roaminga tvrdeći da operateri neopravdano drže visoke cijene, tako da poziv iz inozemstva zna biti skuplji čak za šest puta nego poziv u matičnoj mreži. Ova uredba snizit će cijene na četvrtinu ili petinu dosadašnjih cijena roaminga.

"Danas se približavamo kraju sedmogodišnje sage o borbi evropskih institucija protiv visokih nameta za mobilno telefoniranje", istaknula je u saopćenju povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding, prenijela je Hina.

Uredba se primjenjuje u 27 zemalja članica Evropske unije i zemljama Evropskoga ekonomskog prostora (Norveška, Lihtenštajn i Island) koje imaju sporazum s EU-om o sudjelovanju u zakonodavstvu koje se odnosi na unutarnje tržište.