WMF u Rovinju
411

Željko Mitrović: Ukidanje reality programa u BiH je rigorozno i protivustavno

Piše: E. S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Željko Mitrović, vlasnik, predsjednik i generalni direktor Pink Media Grupe iz Srbije, govorio je na panelu "Gdje je nestao američki TV sadržaj? Budućnost televizije" na 10. Weekend Media Festivalu koji je jutros otvoren u Rovinju. Mitrović je govorio o reality programima čije emitiranje je u BiH ograničeno na period između 24:00 i 6:00 sati.

Mitrović je govorio o trendovima kada je rijč o TV sadržaju i o kvalitetu tog sadržaja.

Bilo je onih koji su kritikovali reality sadržaje uz argument da takav program zaglupljuje gledatelje te da nema opravdanja u njegovom emitovanju.

Dodatno, reality programi nemaju ni finansijsku opravdanost u marketinškom smislu, jer publika koja prati takve TV sadržaje nema finansijsku moć.

Mitrović je izrazio negodovanje što je reality program praktično ukinut u BiH jer je emitovanje od 2016. godine ograničeno samo na noćne sate.

"Bosna i Hercegovina je ukinula realityje, to su rigorozni zakoni, to je protivustavno i niko nema pravo da se žali zbog emitovanja takvog programa", kazao je Mitrović.

Napomenuo je da je takvo pravilo samo u BiH i Crnoj Gori.

Podsjećamo, set pravila iz oblasti emitiranja koji je donijelo Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), koji je stupio na snagu u januaru 2016. godine, definirao je reality i pseudoreality programe, te ograničavanje emitiranja ovih programa na period između 24:00 i 6:00 sati.

Na panelu "Gdje je nestao američki TV sadržaj? Budućnost televizije" učestvovali su i Rory Buckley iz Disneyja, generalni menadžer za centralnu i istočnu Evropu, Pete Smith direktor Antenna Grupe iz Velike Britanije i Henning Tewes, predsjednik uprave RTL Hrvatska.