|

Željeznice RS-a 2010. završile s gubitkom većim od 11 miliona maraka

Željeznice RS-a 2010. završile s gubitkom većim od 11 miliona maraka
0
F
FENA
6.1.2011. u 16:19
0
komentara
0

dijeljenja
Željeznice RS-a 2010. završile s gubitkom većim od 11 miliona maraka
Željeznice Republike Srpske tokom devet mjeseci 2010. poslovale su s gubitkom od 11,5 miliona.
U finansijskom izvještaju o poslovanju Željeznica RS-a za treći kvartal prošle godine navodi se i da je za zarade i naknade zaposlenih poštrošeno čak 40,3 miliona maraka, dok su istovremeno poslovni prihodi iznosili svega 53 miliona maraka, a napravljeni rashodi od čak 63 miliona maraka.

Preduzeće radnicima duguje 21,4 miliona, dobavljačima oko 15 miliona, a ukupne kratkoročne obaveze iznose 62,4 miliona maraka.

Sindikati Željeznica RS-a izrazili su već ranije nezadovoljstvo jer je Vlada RS-a u ovoj godini smanjila iznos subvencija za sedam miliona maraka.

Prema dostupnim informacijama, akumulirani gubitak Željeznica RS-a iznosi oko 159,6 miliona maraka, što je za svega 74 miliona manje od ukupnog kapitala tog preduzeća.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović priznaje da u tom resoru nije dobro stanje i da će i ovu godinu Željeznice završiti s gubitkom, ali je dodao da se radi o iznosu manjem nego što se „planiralo“.

"U ovoj godini su Željeznice imale značajan porast fizičkog obima posla, ali nažalost i mnogo veći rast troškova. Sada je vrijeme kada se moraju napraviti analize zašto se to u Željeznicama dešavalo, da su rast obima posla pratili mnogo veći rashodi nego što je trebalo. To je ono na šta mi moramo i možemo utjecati, posebno kada je riječ o nekim troškovima koji se mogu prolongirati. Usput, nije raslo investiciono ulaganje, imali smo malo remontovanih vagona, da ne govorim o lokomotivama“, kazao je Čubrilović.

Željeznice RS, kako je kazao, trebaju RS-u, posebno njenoj privredi, te stoga u to javno preduzeće treba ulagati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.