biznis
0

Željeznice FBiH planiraju prevesti 7,6 miliona tone robe

FENA
Željeznice Federacije BiH ove godine planiraju prevesti 7,6 miliona tona robe, od čega u međunarodnom saobraćaju 4,5 miliona tona.

Planom poslovanja ovog preduzeća za 2007. godinu, koji je na posljednjoj sjednici razmatrala i dala saglasnost Vlada Federacije BiH, predviđeno je da se u međunarodnom putničkom transportu preveze 75 hiljada putnika, a u domaćem 356 hiljada.

Očekivani prihodi od željezničkih usluga su 65,3 miliona KM, od čega od robnog saobraćaja 63 miliona KM, a od putničkog 2,3 miliona KM.

Plan poslovanja načinjen je na osnovu analiza poslovnog sistema, procjena kretanja na domaćem i evropskom transportnom tržištu, poslovnog ambijenta koji će biti stvoren primjenom Zakona o financiranju infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombinovanog prometa i rebalansa Srednjoročnog plana razvoja koji je ranije podržala Vlada FBiH.

Ciljevi tog plana su stvaranje tržišno usmjerenog poduzeća za prijevoz robe i putnika, uz realizaciju projekta obnove željezničkog sektora kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke.

Planirana je i nabavka teretnih vagona i nastavak aktivnosti na nabavci i uvođenju vozova nagibne tehnike.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo financija Vlada FBiH je zadužila da pripreme prednacrt teksta o financijskom restrukturiranju Željeznica FBiH radi saniranja obaveza prema javnim prihodima od 72 miliona KM, te po međunarodnim kreditima.