{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznice FBiH ove godine prevezle sedam miliona tona tereta

F
29.12.2009. u 14:34
0
0
Željeznice FBiH ove godine prevezle sedam miliona tona tereta
0
Željeznice FBiH ove godine prevezle sedam miliona tona tereta
Procjenjuje se da će Željeznice Federacije BiH u ovoj godini prevesti nešto manje od sedam miliona tona tereta, što je 14 posto manje u fizičkom smislu nego prošle godine“, izjavio je Feni pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić.
Ekonomska kriza, po njegovim riječima, jako se reflektovala na željeznički sektor pošto on dobrim dijelom zavisi od izvozne privrede, industrije koksa, čelika, alumunija. Godina na izmaku bila je vrlo složena i u operativnom smislu teška godina za željeznički sektor u BiH.

Tražnja za željezničkim transportom, kako je kazao Mehinagić, opala je naročito u prvoj polovini ove godine, ali je od septembra tražnja značajno porasla pa će se dio negativnih efekata uspjeti sanirati. Što se tiče pokazatelja za putnički saobraćaj oni su na nivou prošle godine.

Mehinagić je naglasio da je ova godina bila posebno značajna po projektima obnove i razvoja podsjetivši da je nedavno potpisan ugovor o obnovi pruge od Čapljine do Bradine.

Pripremljen je i projekt rekonstrukcije pruge od Bradine do Sarajeva i očekuje se da će se tenderi provesti do polovine iduće godine za taj dio pruge.

Mehinagić je dodao da se u idućoj godini očekuje ovogodišnji nivo teretnog prijevoza koji bi mogao biti nešto povećan.

"Federacija BiH će željeznice podržati s 22 miliona KM, od čega će najveći dio otići na finansiranje troškova održavanja željezničke infrastrukture, zatim na sufinansiranje javnog putničkog sevisa i BH željezničke javne korporacije“, kazao je Mehinagić Feni.

Posebno je izdvojio da će narednu godinu obilježiti provođenje projekta "Talgo vozova" kojima će se uspostaviti najsavremeniji željeznički putnički servis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: