biznis
0

Zelik želi "odgovoran" dnevni red za samit G20

FENA
Na dnevnom redu samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20) ove nedjelje bi trebalo da se nađe pitanje "odgovorne globalizacije" koje povezuje uravnoteženi rast i finansijsku stabilnost sa razvojem i klimatskim promjenama, izjavio je predsjednik Svjetske banke Robert Zelik u intervjuu londonskom "Financial times" koji je objavljen danas.

"Izazov za članice G20 bit će pitanje kako da po jenjavanju krize održe zamah i suradnju koje su uspjele da postignu gledajući u ambis za vrijeme samita u Londonu", rekao je Zelik.

"Želio bih da G20 razgovara o odgovornoj globalizaciji, što bi obuhvatilo ujednačeni globalni rast, finansijsku stabilnost, klimatske promjene, pomoć najsiromašnijima, uključujući naš prijedlog za osnivanje nove institucije za pomoć zemljama u borbi protiv ekonomskih šokova koje nisu same izazvale", dodao je on.

Zelik je britanskom poslovnom dnevniku također rekao da bi preostali dio 2009. mogao da premaši mnoga ekonomska očekivanja, ali je upozorio na mogući nastavak ekonomskih teškoća tokom iduće godine, prenio je Reuters.

"Više me brine 2010. Ne predviđam dvocifreno slabljenje, ali još nismo izašli iz teškoća", ukazao je Zelik i dodao da još nije jasno da li će lična tražnja biti dovoljno jaka da nadoknadi smanjivanje fiskalnih podsticaja u 2010.

"Mogli bismo da obezbjedimo nove izvore... osiguranjem pristupa finansijama za neke od uspješnijih zemalja sa srednjim prihodima koje imaju prostora za nove pozajmice", zaključio je predsjednik Svjetske banke.