80 posto jeftinije
17

Zeleno svjetlo za sniženje cijena roaminga: Predsjedništvo BiH odobrilo zaključivanje sporazuma

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je odobrilo zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ovlastilo je zamjenika ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (Saša Dalipagić) da potpiše ovaj sporazum.

Najavljeni sporazum zemalja Balkana znatno će sniziti cijenu roaminga u regionu, a očekuje da će od 1. jula 2021. ona biti ista kao cijena u domaćem saobraćaju.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH prethodno su postigli dogovor o saglasnosti te institucije i zatražili od Vijeća ministara da dostavi sporazum o roamingu koji će omogućiti 80 posto jeftinije usluge roaminga u regionu.

Vijeće ministara BiH je to učinilo na prekjučerašnjoj sjednici.

Treba podsjetit da je BiH početkom februara 2019. godine zvanično zatražila odgađanje potpisivanja sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje Zapadnog Balkana.

Ovakav stav, koji ne ide u korist građana BiH, zauzet je zbog činjenice da telekom operateri u našoj zemlji godišnje uzimaju blizu 100 miliona KM od roaminga.