biznis
0

Zeleno poslovanje u sarajevskim firmama za ljepši i čistiji grad

Klix.ba
Udruženje "Mladi za mlade Sarajevo" uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i okoliša KS te koordinatora Centar za okolišno održivi razvoj u sklopu Evropske sedmice za reduciranje otpada u toku mjeseca oktobra i novembra realizovalo je projekat iz oblasti ekologije "Za ljepši i čistiji grad".

Projekat se realizovao uz kampanju "Zeleno poslovanje" koja je provedena u četiri sarajevske firme s prostora općine Novi Grad i Novo Sarajevo. Zeleno poslovanje je projekt čiji je cilj uvesti sistemsko poslovanje okolišem, energijom i resursima te istovremeno obrazovati zaposlenike same organizacije ali utjecati i na sve ostale učesnike. Zeleno poslovanje je obostrana korist i poslodavaca i očuvanja okoliša. Provođenjem ovog sistema poslovanja firmama donosi veliku uštedu i smanjenu količinu otpada. U okviru kampanje Zelenog poslovanja provedeno je nekoliko aktivnosti, kao što su edukacije, radionice, promotivni materijali u kojima smo navodili načine, mjere i oblasti Zelenog poslovanja.

"Nakon prezentacije projekta i kampanje, uposlenici i direktori promijenili su mišljenje i stavove o dosadašnjim navikama kancelarijskog poslovanja i shvatili značaj uštede, ali i ekološke koristi ukoliko se budu pridržavali pravila i načina Zelenog poslovanja. Prijedloge su prihvatili bez protivljenja i čak su ih smatrali jednostavnim i učinkovitim.

U toku kampanje skupili su 45 % arhivskog papira, zatim novinskog i reklamnog materijala 30 % te kartona 40 %. Plastike i streč folije (najlon) skupili su 60 %, tvrde plastike 20 % i pet ambalaže 20 %. Na kraju mjeseca, naše udruženje pokupit će skupljeni otpad i dostaviti firmi za recikliranje.

Kada je upitanju reduciranje otpada po procjenama firmi količina otpada smanjena je za 50 %. A smanjena je na način da su u nabavci higjenskih potrepština počeli uzimati robu u većim ambalažama, što dosada nije bio slučaj jer su uzimali manje ambalaže zbog praktičnog korištenja, sačuvali su predhodnu manju ambalažu i detrdžent, tečni sapun, sredstvo za brisanje prozora, drveta, tehnike...prebacuju u sačuvanu ambalažu. Gdje je bilo moguće zamjenili su obične sijalice štednim sijalicama, a od strane direktora uvedene su i mjere za gašenje kompjutera, gdje se nakon svakog radnog dana pregledaju računari i računar koji nije izgašen bilježi se do kraja mjeseca i nakon količine smanjuje se plata u određenom postotku. Također su uveli i više elektronsku komunikaciju odnosno razmjenu dokumenata, pa su tako i postavili folder na serveru s nazivom Razmjena gdje su dokumenti dostupni svim uposlenim. Takođe su uveli i dvostrano printanje jer to smatraju najvećom uštedom papira kojeg koriste u velikim koločinama", istakla je Emina Selmanović, PR udruženja.

S obzirom da je ova sedmica Evropska sedmica za reduciranje otpada, danas su dodjeljena priznanja firmama koje su učestvovale u kampanji "Zeleno poslovanje" i samim tim smanjili otpad i promjenili mišljenje i način poslovanja, te zadržali ideju Zelenog poslovanja. Na današnjoj dodjeli dogovoren je i nastavak saradnje na način da će firme mjesečno dostavljati izvještaje o smanjenju i prikupljanju otpada, te da će se truditi da svaki mjesec sprovedu po jednu aktivnost više Zelenog poslovanja. Priznanje je dodjeljeno firmama: MHS doo, Mega3, Kreator i Netlab.