{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zeleni" poslovi ne znače i dobru platu

F
4.2.2009. u 17:29
0
0
"Zeleni" poslovi ne znače i dobru platu
0
"Zeleni" poslovi ne znače i dobru platu
Foto: Reuters
Administracija novog predsjednika SAD-a Baracka Obame polaže velike nade u to da će ulaganjem milijardi dolara u obnovljive izvore energije biti stvoreni milioni novih radnih mjesta, dok najnoviji izvještaj pokazuje da svi ti radnici neće zarađivati veliku platu.
U zajedničkom izvještaju nekoliko američkih organizacija za ekologiju i rad, koje su istraživale visinu plaća u kompanijama sektora za obnovljivu energiju, ističe se da "zeleni" poslovi nisu automatski i dobri poslovi, prenio je Reuters.

"Izvještaj pokazuje da zaposleni u proizvodnji eolske i solarne energije zarađuju više od prosječnog radnika maloprodajnog lanca Wal-Mart, ali bi bilo pretjerano tvrditi da svi oni imaju dobre poslove", naveli su autori izvještaja.

Plate u mnogim postrojenjima eolske i solarne energije su ispod američkog prosjeka za radnike u proizvodnji trajnih dobara od 18,88 dolara po satu, a prosječna plata u nekim postrojenjima je čak manja od iznosa potrebnog za pokrivanje životnih troškova odrasle osobe s djetetom.

Istraživanje je pokazalo da je najniža plata u sektoru obnovljive energije 8,25 dolara na sat, i to u jednom postrojenju za reciklažu, dok se poslovi u proizvodnji plaćaju samo 11 dolara na sat.

U izvještaju se navodi da bi firme u sektoru obnovljive energije koje od vlade dobivaju porezne olakšice ili subvencije trebalo da zaposlenima isplaćuju plate dovoljne za pokrivanje osnovnih troškova života.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: