biznis
0

ZDK: Poslodavci traže niže cijene zakupnina poslovnih prostora u vlasništvu općina

FENA
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grupacija poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) zatražila je danas od lokalnih vlasti da im zbog krize i vrlo teške ekonomske i finansijske situacije smanje zakupninu općinskih poslovnih prostora koje su im za obavljanje privrednih djelatnosti izdale pod zakup.

Poslodavci upozoravaju na negativne primjere iz općina koje se graniče sa Zeničko-dobojskim kantonom, te ističu da je u ZDK-u najteža situacija na području općine Zenica, od čijih vlasti poslodavci traže da im što prije smanje zakupnine poslovnih prostora koji su u vlasništvu Općine.

Predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK-a Rasim Salčinović upozorio je, kako je zbog rekonstrukcije ulice Aska Borića u Zenici, duže vrijeme onemogućen pristup velikom broju privatnih prodajnih objekata u kojim je zaposleno oko 30 radnika.

„Zbog ovih radova došlo je do znatnog pada prometa, a s druge strane vlasnik prostora je uredno isporučio fakture privatnicima za prostore koje su pod zakupom. Poslodavci su ogorčeni što ih niko nije pozvao i informirao o tome koliko će trajati radovi i traže da im se smanje zakupnine jer je njihovo poslovanje ugroženo“, kaže Rasim Salčinović, predsjednik Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona.