biznis
0

Zbog štrajka željezničara u RS trpi i željeznički saobraćaj u Federaciji BiH

FENA
Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić izjavio je da štrajk željezničara u Republici Srpskoj znatno utiče i na odvijanje željezničkog saobraćaja u Federaciji BiH, prije svega na ograničeno odvijanje teretnog saobraćaja.

"Aluminijski kombinat i Mittal imaju neometan pristup od Luke Ploče, ali postoji problem kada neka firma dobija rudu u odgovarajućim količinama iz Omarske. Također, u pitanju je i uredno snabdijevanje Koksno-hemijskog kombinata u Lukavcu“, izjavio je Mehinagić za Fenu.

Ova situacija, prema njegovim riječima, ukazuje na potrebu da se sistemska pitanja, zbog kojih dolazi do ozbiljnih štrajkova i obustava rada, trenutno u Željeznicama RS, a ranije u Željeznicama Federacije BiH, riješe.

Radi se o tome, dodao je Mehinagić, da država koju u slučaju željeznica zastupaju entiteti nije riješila troškove održavanja željezničke infrastrukture u odgovarajućem obimu, što otežava poslovanje željezničkih kompanija.

"Radi rješavanja tog pitanja predlagali smo da se ide na pet pfeninaga u cijenu nafte kao mjeru saobraćajne politike, iz derivata za infrastrukturu, koje bi onda vlade svojim odlukama dodjelile željeznicama“, kazao Mehinagić.

"Na taj način bi se pretežni dio sredstava za održavanje željezničke infrastrukture održao i ne bi dolazilo do sistemskih zastoja u funkcionisanju željeznica“, istakao je Mehinagić.