Traže veće plate
16

Zbog štrajka kabinskog osoblja otkazano 1.300 letova Lufthanse

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stotine hiljada putnika širom Evrope moralo je odgoditi svoja putovanja koja su planirana za danas i u petak zbog štrajka kabinskog osoblja njemačke aviokompanije Lufthansa, koji je doveo do otkazivanja više od 1.300 letova.

Aviokompanija je saopćila da će ovaj štrajk imati utjecaj na ukupno 1.800 letova. UFO unija je saopćila da će njihovi članovi odstupiti s posla na 48 sati počevši u četvrtak u ponoć. Nezadovoljni su visinom plate i radnim uvjetima te time što kompanija ne želi priznati status ove unije.

Aviokompanije koje su u sklopu Lufthansa grupacije - Eurowings, Germanwings, Swiss, Austrian, Brussels Airlines i Lufthansa Cityline obavljat će posao prema rasporedu letova.

Putnicima je poručeno da ponovo izvrše rezervacije svojih letova za one koji su otkazani ili da zamijene avionsku kartu za željezničku i putuju vozom.

Sud u Frankfurtu odbio je zahtjev kompanije da radnicima zabrani štrajk.

Tokom 2016. godine štrajk su organizovali i piloti koji su tražili povećanje plata. Kompaniju je ovaj štrajk koštao 100 miliona eura. Štrajk je okončan tako što su popustili zahtjevima pilota i povećali im platu.