biznis
29

Zbog ptičije gripe u SAD-u nedostaje jaja, planiran uvoz preko okeana

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što se ptičija gripa ponovo počela širiti zapadom Sjedinjenih Država, kompanije koje u svojoj proizvodnji trebaju veću količinu jaja razmišljaju da ovaj proizvod počnu uvoziti čak i preko okeana.

Glasnogovornik prehrambene kompanije Archer Daniels Midland kazao je da su se isporuke jaja znatno smanjile a da im cijena stalno raste. Kompanija već razmišlja o mogućnosti da umjesto jaja koristi biljne proizvode kako bi nadomjestili nedostatak jaja i nastavili s proizvodnjom.

Zbog jakog dolara koji utječe na jaču kupovnu moć američkih kompanija, pojedine prehrambene kompanije već razmišljaju o tome da jaja počnu uvoziti preko okeana.

Do sada Sjedinjene Države nikada nisu uvozile značajniju količinu jaja jer su bile jedan od većih proizvođača i izvoznika.

Posebno je pogođena pekarska industrija, pri čemu postoje kompanije koje već nekoliko sedmica nisu primile isporuku jaja, dok su proizvođači jaja najavili obustavu isporuke i za ostale.

Američki mediji navode da je u nekim slučajevima nedostatak jaja direktno pitanje života ili smrti. Tako se jaja koriste i za inkubaciju u procesu proizvodnje nekih vakcina, a kompanija Merck & Co već je saopćila kako joj nedostatak jaja otežava pravljenje novih vakcina.