Slovenija
0

Zbog preniskih plata štrajk u "Gorenju"

FENA
Već drugi dan traje prvi veliki štrajk u Sloveniji, radnici najveće slovenske fabrike “Gorenje“ štrajkuju zbog preniskih plata.

Radnici “Gorenja“ iz sektora proizvodnje mašina za veš i frižidera, revoltirani malim platama, jučer su iz protesta zaustavili proizvodne tekuće trake i pred fabrikom u Velenju, uz uzvike: "Lopovi! Lopovi!" zahtijevali objašnjenje rukovodstva preduzeća.

Ubrzo zatim se protest i zaustavljanje mašina proširilo i na sve ostale dijelove proizvodnje “Gorenja“, na ostale radnike razljućene niskim platama, uprkos povećanom broju sati rada i državnim subvencijama.

Stotine radnika je, po prvi put u samostalnoj Sloveniji, blokiralo ulaz u fabriku i neke od proizvodnih hala, bez obzira što štrajk nije podržan od sindikata, kome radnici prebacuju povezanost sa rukovodstvom fabrike i predsjednikom uprave, Franjom Bobincem.

Radnici su, po prvi put, javno za POP TV rekli i da im je prije godinu dana zaprijećeno da će ostati bez radnih mesta, budu li javno govorili o situaciji u fabrici, ali i tome da tokom rada ne smiju da idu u toalet, ali i da "što više rade, to manje dobijaju", kako jedna od radnica kaže: "Za 48 sati rada smo dobijali 320 eura."

Zbog toga su, jučer, radnici “Gorenja“ zahtijevali da izađe predsjednik uprave “Gorenja“ Franjo Bobinac i objasni im kako da prežive sa platama od 280 do 400 eura.

Proizvodnja u Velenju stoji već drugi dan, radnici su i dalje pred fabrikom, iako je uprava “Gorenja“, preko oglasne table pozvala radnike da se jave u rukovodstvu preduzeća, u slučaju da su našli neke nepravilnosti pri isplati augustovske plate.

Istovremeno je slovenski zavod za zapošljavanje počeo sa vanrednim nadzorom cijelog koncerna “Gorenje“, odnosno svih njegovih preduzeća, koji dobijaju od države subvencije za plate radnika, prenosi B92.