14 posto radnika
39

Zbog posljedica pandemije Uber otpušta 3.700 radnika

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Transportni gigant Uber u srijedu je objavio da je zbog posljedica pandemije koronavirusa prisiljen otpustiti 3.700 radnika, što predstavlja 14 posto od ukupne radne snage američke kompanije

Vijesti o otpuštanjima stiže dan nakon što je izvršni direktor Dara Khosrowshahi upozorio radnike da će planovi za otpuštanje biti završeni u roku od dvije sedmice, prenosi Business Insider, dok se navodi i kako je sam Khosrowshahi odustao od svojih milionskih primanja do kraja godine.

Navodi se kako će najavljeni otkazi Uber koštati oko 20 miliona dolara za otpremnine i druge naknade predviđene zakonom i ugovorima. Kompanija je na kraju prošle godine zapošljavala ukupno 26.900 radnika u cijelom svijetu, od toga je 10.700 u SAD-u i 16.200 u drugim zemljama.

Dionice Ubera pale su čak 2,5 posto na početku trgovanja u srijedu, a i dalje su niže za oko 32 posto u odnosu na februar.

Kako je pandemija koronavirusa ljude vezala za njihove domove, time i smanjila narudžbe, prihodi Uber i konkurenstske kompanije Lyft su naglo opali. Uber se snažno preorjentisao na svoj segment isporuka Uber Eats da bi nadoknadio neke gubitke, ali nije jasno u kojoj mjeri je to uspjelo.

"Naš Eats Business postao je važan alat trenutno, posebno restoranima koji su pogođeni pravilima o zabrani zadržavanja", rekao je Khosrowshahi analitičarima u aprilu.

Lyft, koji posluje samo u SAD-u i odnedavno je počeo raditi isporuke, objavio je 29. aprila da će otpustiti 1.000 zaposlenika, odnosno oko 17 posto radne snage.

Ulagači će dobiti pravi uvid u poslovanje u četvrtak kada Uber izvijesti o svojim finansijskim rezultatima u prvom tromjesečju.

Vezani članci