biznis
0

Zbog pada vrijednosti dolara poskupjelo zlato

FENA
Cijena zlata u petak je na Londonskoj berzi prešla granicu od 800 dolara za finu uncu (31,1 gram), što analitičari objašnjavaju padom vrijednosti dolara u odnosu na većinu valuta.

Cijena zlata za trenutnu isporuku je u Londonu porasla 6,8 dolara, ili 0,9 posto, na 803,17 dolara za uncu, dok je na berzi u New Yorku cijena tog metala za odloženu isporuku porasla 3,80 dolara na 807 dolara za uncu, javio je Bloomberg, a prenijele agencije.

Analitičari čekuju da će zlato, čija je cijena od početka godine porasla 26 posto, zabilježiti najveći godišnji rast vrijednosti od 1979., što se objašnjava rekordno niskom vrijednošću dolara u odnosu na euro, koji je danas vrijedio 1,4364 dolara, ali i rastom cijena sirove nafte.

Na povećanje cijene zlata utiču i problemi u tom sektoru na globalnom nivou. Drugi po veličini proizvođač zlata u Africi Gold Fields u četvrtak je saopćio kako očekuje da će u drugom tromjesečju poslovne godine zabilježiti pad proizvodnje od oko 3,5 posto.

Proizvodnja zlata u rudnicima Južnoafričke Republike će istovremeno pasti za oko sedam posto usljed sigurnosnih razloga, uključujući nesreće i prekide rada koje je naložilo ministarstvo minerala i energetike.

"Faktor koji na duži rok doprinosi rastu cijene zlata je zastoj u pronalaženju novih nalazišta. Problem koji ima kompanija Gold Fields dijele i drugi proizvođači zlata u svijetu", ističe analitičar njujorške konsultantske kuće HSBC Securities James Steel.

Na Londonskoj berzi je u petak cijena srebra za trenutnu isporuku porasla osam centi, ili 0,6 posto, na 14,30 dolara za uncu, dok je platina za trenutnu isporuku poskupjela za četvrt dolara, ili manje od 0,1 posto, na 1.513,75 dolara za uncu.