Zdravlje gostiju bitno
17

Zbog koronavirusa otkazan ITB Berlin najvažniji svjetski sajam turističke industrije

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Najvažniji svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin ipak je otkazan, potvrdila je njemačka ministrica zdravstva Dilek Kalayci, a informacija je objavljena i na službenoj stranici sajma.

Kako piše CNN, zbog pojačanog širenja koronavirusa Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo privrede inicirali su otkazivanje sajma ITB Berlin 2020.

"Nadležne službe su povećale sigurnosne zahtjeve za ovaj događaj. Između ostalog, stoji i zahtjev da svaki učesnik mora dokazati da ne dolazi iz zemalja koja su izvor zaraze i da nije imao nikakav kontakt s osobama s tih područja. Messe Berlin nije u mogućnosti udovoljiti tim zahtjevima", stoji u saopćenju na stranici sajma.

ITB Berlin je najveća svjetska turistička berza i jedna od najvećih izložbi na prostorima Messea Berlin. Ove se godine očekivalo oko 10.000 izlagača iz više od 180 zemalja. Prema procjenama u prostorima sajma za vrijeme ITB-a nalazilo bi se više od 500.000 ljudi.

ITB tradicionalno posjećuje veliki broj turističkih profesionalaca, profesora s turističkih i srodnih fakulteta, studenata i drugih.

"S više od 10.000 izlagača iz više od 180 zemalja ITB Berlin je sajam od iznimne važnosti za globalni turizam. Odgovorni smo za zdravlje i sigurnost gostiju, izlagača i zaposlenika i tome pristupamo vrlo ozbiljno. Teška srca moramo otkazati ITB Berlin 2020, ali ta je odluka nužna", rekao je Christian Göke, izvršni direktor Messea Berlin.