biznis
20

Zbog kiše i hladnoće opala proizvodnja meda u BiH

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Zbog velikog broja kišovitih dana i niskih temperatura tokom maja i juna ove godine prinosi pčela u Bosni i Hercegovini su veoma mali.

Pčele nisu mogle na ispašu, a kasnilo je i cvjetanje biljaka, tako da su proizvele meda dovoljno za njihov opstanak. Admir Halilović iz Društva pčelara KS kazao nam je kako je i njemu vrlo loša godina.

"Juni je bio veoma loš, a povećao se prinos posljednjih nekoliko dana. Rodni dio za šumski i livadski med je prošao, a u julu i augustu se ne očekuje prinos. To su tzv. tihe paše", rekao nam je Halilović.

Ističe kako većina pčelara ima zaliha meda od prošle godine, ali da to nije u dovoljnim količinama.

"Sumnjam da će biti rasta cijena meda. Cijene obično povise manji pčelari kako bi opstali", istakao je.

Pčelar Sead Čehić iz Doboja također nam je rekao kako je ispaša i u toj regiji BiH podbacila.

"Očekujemo da će planine imati prinos. Ovo što je kod nas bilo dovoljno je samo za pčele da ostanu u kondiciji. Činjenica je da nama općenito u BiH nedostaje meda bez obzira na prinos", kazao je Ćehić za Klix.ba.

Istakao je kako je razgovarao i s pčelarima iz drugih dijelova BiH te da je situacija ista i kod njih - meda nema. Problem je što proizvodnja meda nije jedina uloga pčela. One imaju ključnu ulogu i u oprašivanju biljaka te je bez njih i urod slabiji.

Pčelari u BiH će se truditi da opstanu prodajom zaliha, a pretpostavlja se da će se ostatak nadomjestiti uvozom.