{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog globalne krize posao u BiH izgubilo 8 posto građana

S
5.6.2011. u 11:17
0
6
Zbog globalne krize posao u BiH izgubilo 8 posto građana
0
Zbog globalne krize posao u BiH izgubilo 8 posto građana
Od početka globalne ekonomske krize krajem 2008. godine do marta ove godine, osam odsto građana BiH je izgubilo posao, objavio je Centar za istraživanje tržišta BiH.
U istraživanju Centra navodi se da je kriza na neki drugi način negativno uticala na 57 posto ispitanih, i to kroz smanjenja plata, ukupnih prihoda i kašnjenje plate.

"Najveći procenat lica koja su ostala bez posla u ovom periodu su imale završeno srednjoškolsko obrazovanje, najčešće trogodišnje. Lica sa fakultetskim i postdiplomskim obrazovanjem gotovo nisu ostajala bez posla (tek jedan posto), ali spadaju u kategoriju koja je doživjela najveći pad prihoda", navodi se u izvještaju.

Ističe se da se zaposleni građani sada manje plaše da će ostati bez posla nego što je to bilo u proljeće 2009. godine, te da je njihov broj manji za 20 posto u odnosu na period od prije dvije godine.

U izvještaju se navodi da se četiri od pet stanovnika BiH suočava sa problemima koji su posljedica ekonomske krize, te da dvije trećine ispitanih smatraju da će trenutna kriza u BiH trajati još najmanje tri godine, piše "Oslobođenje".

Projekt menadžer za makroekonomski sitem Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran ocijenio je da ekonomska situacija u naredne tri godine neće biti dobra, ali da će prije toga BiH prevazići recesiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: