Višemilionski projekat
87

Završeno montiranje nadvožnjaka na IX transverzali u Sarajevu

A. B.
Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad
Nakon što je prije nekoliko dana završena najkompleksnija izgradnja IX transverzale, montiran je i nadvožnjak preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku koji će spajati dva dijela Općine Novi Grad.

Iz firme Euro-Asfalt, glavnog izvođača radova, rečeno je kako u narednim danima slijede pripreme za izlijevanje armirano-betonske ploče kolovoza i pješačkih staza, a nakon toga ide asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i zaštitne ograde.

Uporedo sa izvođenjem navednih radova u toku je vraćanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most, koje je bilo neophodno privremeno izmjestiti zbog montiranja konstrukcije nadvožnjaka preko željezničke pruge.

"Iako je bilo riječ o veoma zahtjevnom i kompleksnom projektu, radnici firme Euro-Asfalt, uz pomoć tri dizalice od 300 i 200 tona u vrlo kratkom roku izmjestili su tri kolosijeka sa kontaktnim vodovima i montirali nadvožnjak preko pruge", naveli su iz Općine Novi Grad.

Nakon radova na nadvožnjaku, iz Općine Novi Grad su naglasili da je plan u ovoj godini izgradnja kružnog toka i spajanje sa ulicom Safeta Zajke.

"Kako bi se završio i taj dio, potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo donese određene odluke iz oblasti imovinsko – pravnih odnosa, što bi trebalo biti završeno do početka građevinske sezone. Ukoliko se završi taj dio posla, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem IX transverzale završe. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u oblasti saobraćaja koji se realizuje na području Novog Grada", dodali su iz ove općine.

Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.