|

Završena obuka prve generacije energetskih certifikatora u BiH

Završena obuka prve generacije energetskih certifikatora u BiH
0
F
FENA
18.2.2011. u 18:19
1
komentara
0

dijeljenja
Završena obuka prve generacije energetskih certifikatora u BiH
U Sarajevu je u petak obilježen završetak obuke prve generacije energetskih certifikatora objekata u Federaciji BiH.
Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj d.o.o. Sarajevo (CETEOR), odlukom Ministarstva prostornog uređenja FBiH, ovlašten je kao nosilac Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko cetrificiranje objekata.

Program osposobljavanja počeo je 9. februara i pohađao ga je 31 učesnik iz cijele BiH. U narednom mjesecu predviđena su još dva termina obuke za koje, kako ističu u CETEOR-u, vlada velika zainteresiranost.

"Cilj nam je osposobiti stručnjake koji će moći da na neovisan način provode energetske preglede i certifikaciju objekata te izrađuju popratne preporuke za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih karakteristika objekata", kazala je Feni projekt menadžer u CETEOR-u Samra Prašović.

Ministarstvo prostornog uređenja je prema Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH pokrenulo izradu niza novih pravilnika iz oblasti energetske efikasnosti.

Implementirajući osnovne odredbe EU-ove Direktive 2002/91 o energetskim svojstvima zgrada, tim pravilnicima uvodi se obaveza energetskog pregleda i certificiranja objekata kao i nova filozofija i pristup proračunima.

Nakon obuke, CETEOR je polaznicima izdao uvjerenja o učestvovanju u programu usavršavanja na osnovu kojeg stiču pravo polaganja ispita pred stručnim odborom pri Ministarstvu prostornog uređenja FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...