{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena Konferencija "CEFTA Week"

F
29.10.2009. u 12:13
0
0
Završena Konferencija "CEFTA Week"
0
Završena Konferencija "CEFTA Week"
U Podgorici je danas završena Konferencija "CEFTA Week", koja je počela 27. oktobra.
Tokom dana održan je treći sastanak Zajedničkog odbora CEFTA 2006., a izaslanstvo BiH predvodio je zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac.

Na sastanku je potpisana i Ministarska izjava zemalja članica, u kojoj stoji da su sve članice Sporazuma opredijeljene na dosljednu provedbu, zajednički rad kroz intenziviranje ekonomskih odnosa, promoviranje i obranu zajedničkih interesa, a istovremeno čuvajući principe jednakosti, zajedničke koristi, nediskriminiranja i međunarodnoga prava.

Primorac je istakao da CEFTA sporazum izaziva veliku pažnju javnosti te da se zbog toga mora, s istom pažnjom, usmjeravati i nadgledati njegovo implementiranje.

-Vjerujem da ćemo se svi složiti da mogućnosti nisu dosegle svoj maksimum te da Sporazum, a tako i kapaciteti međusobne ekonomske i trgovinske saradnje, nude puno više prostora - kazao je Primorac.

Dodao je da je liberaliziranje trgovine u smislu smanjenja ili potpunog ukidanja carinskih pristojbi dovela u prvi plan neke druge oblike barijera koje otežavaju ili potpuno onemogućuju kretanje roba.

-Bosanskohercegovački izvoznici su možda najviše izloženi takvoj praksi. Nastojali smo i još nastojimo takve slučajeve izložiti argumentirano i rješavati ih međusobnim konzultacijama, ali i kroz traženje sistemskih rješenja - naglasio je Primorac.

Crna Gora je trenutno zemlja predsjedatelj CEFTA-e, a 2010. predsjedanje preuzima Republika Srbija, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: