Željeznice FBiH
0

Završen projekat nabavke i modernizacije teretnih vagona

FENA
Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) danas su u Sarajevu obilježile završetak realizacije projekta o isporuci 356 novih i modernizaciji i rekonstrukciji 411 teretnih vagona.

Projekat je realizovan putem koncesionog kreditnog sporazuma FBiH i Republike Portugal, vrijednog 32 miliona eura. Novi vagoni proizvedeni su u proizvodnim pogonima portugalskog proizvođača vagona EMEF, a postojeći opravljeni u radionicama Gredelj - Revom Dobošnica i Željeznica FBiH.

Tim povodom na Željezničkoj stanici upriličena je svečanost kojoj su uz predstavnike željezničkog sektora u BiH prisustvovali premijer Federacije BiH Nedžad Branković, federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, te visoki dužnosnici vlade Portugala, Portugalskih željeznica i proizvođača vagona firme EMEF.

Projekt je trajao 36 mjeseci, a vagoni su u BiH dolazili sukcesivno, kazao je generalni direktor Željeznica Federacije BiH Narcis Džumhur, dodajući da su vagoni već uključeni u saobraćaj u zemlji i regionu i da su već prevezli 1,4 miliona tona tereta.

"Realizacija ovog projekta predstavlja jačanje transportnih kapaciteta i modernizaciju Željeznica Federacije BiH da na tržištu željezničkih transportnih usluga regionalno može biti konkurentan prevoznik što pokazuje svojim godišnjim obimom rada", kazao je Branković dodajući da su ove godine ŽFBiH realizovale svoj dugoročni program povećanja prijevoza robe.

Željezničari su, po njegovim riječima, imali hrabrosti i kompetencije da provovremeno donesu odluke za modernizaciju infrastrukture i transportnih kapaciteta radi integracije u evropsko transportno tržište.

Ministar Šećkanović je kazao da je ovaj projekt jedan od najuspješnijih koji su realizovani u BiH u posljednje vrijeme.

"Projekt vrijedan 32 miliona eura pretočen je u 356 novih i 411 reparirnih vagona. To daje kompoziciju dugu osam kilometara", istakao je Šećkanović.

On je dodao da će se tokom dvodnevne posjete portugalske delegacije razgovarati o nastavku saradnje i mogućnostima izvođenja novog projekta isporuke teretnih vagona željeznicama u BiH.

"Očekujemo da ćemo imati odgovor na naše pismo namjere koje smo uputili vladi Portugala vezano za nastavak ovog projekta s tim što smo se saglasili da u budućoj saradnji idemo iskorak dalje na način da se budući teretni vagoni, odnosno njihovi dijelovi proizvode u Portugalu, a da se montaža obavlja u pogonima u BiH", kazao je Šećkanović.

Državni sekretar Ministarstva za transport, javne radove i komunikacije Portugala Ana Paula Vitorino izrazila je uvjerenje da će se njihovom posjetom označiti početak nove faze saradnje.

Predsjednik Uprave Portugalskih željeznica i Nadzornog odbora EMEF-a Cardoso dos Reis pozdravio je saradnju kompanija željezničkog sektora dviju zemalja izrazivši uvjerenje da će ovi vagoni doprinijeti napretku željeznice i ukupnom razvoju u BiH.