Banja Luka
0

Zavod distrofičara ide u stečaj i kupuje ga entitetska vlada

FENA
Zavod distrofičara u Banjoj Luci ipak ide u stečaj, nakon kojeg će ga kupiti Vlada Republike Srpske i osposobiti za nastavak rada u dosadašnjoj djelatnosti.

Ovo je danas rečeno nakon sastanka entitetskog premijera Milorada Dodika i predstavnika radnika-invalida Zavoda, koji su jučer protestovali zbog najave stečaja tog preduzeća.

Na sastanku su od Dodika dobili obećanje da će nakon kupovine u Zavodu ostati isti broj radnika i invalida koji i stanuju u Zavodu.

Entitetski premijer ovaj dogovor vidi kao mogućnost sanacije kompletnog stanja u Zavodu distrofičara, njegove dugoročne održivosti i sigurnost za ljude koji tamo egzistiraju, rade ili stanuju.

On je kazao da će Vlada RS-a, nakon provedenog stečajnog postupka i nove registracije, osigurati da se inicijalna sredstva od 223.000 KM, koja su već odobrena, upute za sanaciju objekta i da se putem Razvojnog programa odobre određena sredstva za nabavku nove opreme za Zavod.

Menadžment tog preduzeća je zadužen da pripremi program i što prije ga dostaviti Vladi kako bi se vidjelo na koji način je moguće odobriti sredstva i nabaviti opremu.

Predstavnik grupe radnika-invalida Zavoda distrofičara Drago Novaković kaže da nikome nije cilj da Zavod ode u stečaj i likvidaciju i da se uništi ta djelatnost.

„Jasno smo rekli da postoji prostor i za zapošljavanje i osposobljavanje invalida i da takva koncepcija mora da opstane i da postoji u RS-u, a jedino kvalitetno rješenje problema invalida je njihovo zapošljavanje i uključivanje u sve društvene tokove“, ukazao je Novaković.