Financial Times
0

Zaustaviti paniku

FENA
Dnevnik Financial Times piše u utorak u redakcijskom komentaru kako aktuelna finansijska situacija mora biti stavljena pod kontrolu i da svjetski čelnici ne smiju dozvoliti njezino pogoršanje.

Uz savjete, prije svega čelnicima u Evropi, o tome šta im je činiti, list piše i o onome što nikako nisu smjeli raditi. Nisu, naprimjer, smjeli, smatra autor članka u Financial Timesu, razmahivati se planovima za spas bankarskog sektora, a potom ih odbaciti uz prve nagovještaje da su sporni.

Ono što evropski čelnici treba da učine jeste da prekinu paniku koja vlada, unaprijede svoju transparentnost i spasu zdrave banke, dok bi one koje to nisu trebalo pustiti da potonu.

Naravno, piše dalje Financial Times, to u ovo vrijeme nije nimalo lako i najbolje rješenje bila bi dokapitalizacija bankarskog sektora. Ipak, dokapitalizaciju bi trebalo da provede država ili pak tako što bi se dugovi pretvorili u akcije.

Uz sve to, zaključuje Financial Times, proces dokapitalizacije zahtijeva koordinaciju među državama i vladama i nekoga ko će time dirigirati.

Ovo nisu vremena za improvizirane solo nastupe, zaključuje Financial Times u utorak.