biznis
0

Zarubrežnjeft ulaže milijardu eura

SRNA
Ruska državna kompanija "Zarubežnjeft" i "Njeftegazinkor" investiraće do 2015. godine oko milijardu eura u Rafineriju nafte Brod, Rafineriju ulja Modriča i preduzeće "Petrol" sa benzinskim pumpama, saopštio je danas predsjednik "Njeftegazinkora" Jurij Leonidovič Smirnov.

Smirnov je potvrdio da je ruska kompanija "Zarubrežnjeft" izvršila obaveze iz prve faze ugovora o privatizciji naftne industrije Republike Srpske (RS), koji je potpisan sa Vladom RS.

"Realizovana je prva faza, odnosno startovanje stare linije za preradu nafte kapaciteta 1,2 miliona tona nafte na godišnjem nivou", istakao je Smirnov na konferenciji za novinare u prostorijama Rafinerije nafte Brod, povodom svečanog obilježavanja prve godišnjice ponovnog pokretanja proizvodnje u ovoj kompaniji.  

Smirnov je za narednu godinu najavio planirano proširenje kapaciteta za preradu sirove nafte i proizvodnju naftnih derivata po evro standardima, a do početka 2011. godine puštanje u rad nove linije za preradu nafte u Rafineriji Brod kapaciteta tri miliona tona godišnje, čime će ruska kompanija ispuniti svoje obaveze u okviru druge faze ugovora.

On je rekao da preduzeće "Njeftegazinkor" poklanja veliku pažnju rješavanju ekoloških problema u Rafineriji Brod, ističući da je počelo sa radom postrojenje za prečišćavanje otpadnih gasova, koji obezbjeđuje da sumpor ne odlazi u atmosferu.

"Angažujemo Ekološki institut iz Banjaluke koja svaka tri mjeseca vrši ekološki monitoring", naglasio je Smirnov.

On je rekao da postrojenja za čišćenje otpadnih voda u Rafineriji rade normlnim režimom, tako da su ispusti otpadnih voda u rijeku Savu u normali i u skladu sa zahtjevima Ekološkog instituta iz Banjaluke.
Smirnov je  zahvalio   premijeru RS Miloradu Dodiku i  Vladi RS  što su    podržali    ovaj   projekat, kao i Savjetu ministara BiH za razumijevanje.