{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaposlenici Svjetske banke pozdravili najavu Wolfowitzove ostavke

F
18.5.2007. u 10:20
0
0
Zaposlenici Svjetske banke pozdravili najavu Wolfowitzove ostavke
0
Zaposlenici Svjetske banke pozdravili najavu Wolfowitzove ostavke
Paul Wolfowitz; Foto: AFP
Američka štampa piše u petak o najavi ostavke direktora Svjetske banke Paula Wolfowitza, zbog kršenja etičkih pravila ove ustanove, objavljene u četvrtak uvečer. Časopis Business Week podsjeća da je Wolfowitz bio kontroverzan od prvog dana po stupanju na položaj.
Naime, došao je s položaja zamjenika američkog ministra odbrane Donalda Rumsfelda. Paula Wolfowitza često se u medijima opisuje kao "arhitekta" američke intervencije u Iraku. Sedmičnik Business Week navodi saopćenje koje je objavilo udruženje uposlenika Svjetske banke, u kojoj se navodi: "Wolfowitz je konačno učinio ono što je bilo potrebno. On je svojim ponašanjem Svjetskoj banci nanio štetu koja raste svakim novim danom koji on provede na dužnosti direktora."

Wolfowitz je međutim pristao na ostavku tek kada je u službene dokumente o njegovom slučaju ušla formulacija kako je on bio uvjeren da je u slučaju zaposlenice banke Shaha Ali Rize, s kojom je u romantičnoj vezi, "postupao u skladu s etičkim pravilima" te da je sve vrijeme postupao "u dobroj namjeri".

Upravni odbor Svjetske banke je saopćio da je prihvatio ovu Wolfowitzovu tvrdnju.

Wolfowitzovo je čelništvo tokom posljednjih nekoliko sedmica, piše Business Week, postalo strašan teret za Svjetsku banku, međunarodnu ustanovu kojoj je cilj eliminacija siromaštva u svijetu.

Naime, s kompromitiranim šefom Banci je bilo teško od razvijenih zemalja dobiti donacije za oko 20 milijardi vrijedan godišnji budžet.

Glavna aktivnost banke sastoji se u davanju beskamatnih zajmova najsiromašnijim zemljama u cilju eliminacije siromaštva, poboljšanju zdravstva i školstva, te izgradnji infrastrukture u zemljama u razvoju, piše Business Week.

Dnevnik San Francisco Chronicle objavio je članak o Shaha Ali Rizi, zaposlenici Svjetske banke zbog čijeg je unapređenja te povišice plaće i došlo do ovog slučaja.

Shaha Ali Riza, arapska feministica s diplomom Oxforda, u ranim pedesetim godinama, opisuje se u članku kao "vrlo inteligentna i - vrlo ljuta".

Po dolasku Paula Wolfowitza na dužnost direktora, Shaha Riza je premještena iz Svjetske banke u američko Državno tajništvo kako bi se izbjegao sukob interesa. Prema etičkim pravilima Svjetske banke – i niza drugih javnih ustanova - nije dopušteno da bračni ili izvanbračni partneri nadgledaju jedan drugoga na radnom mjestu.

No, ostala je na platnom spisku WB, i nakon izvjesnog vremena bruto godišnja plaća joj je porasla sa 133 hiljade dolara na 193 hiljade. Plaća joj je bila viša od plaće državne tajnice – primijetili su mnogi američki mediji.

"Ironija je da sam se u svojoj karijeri uvijek zalagala za prava žena u arapskom svijetu, a da sam na kraju ostala bez vlastitih prava, u ustanovi u kojoj sam radila", navodi izjavu Shaha Rize San Francisco Chronicle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: