VTKBiH
0

Započinje novi projekt “Partneri za promociju investicija”

FENA
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) obavljaju se pripreme za početak projekta "Partneri za promociju investicija“ (Partners for Investment promotion).

VTKBiH je početkom prošlog mjeseca potpisao sporazum o saradnji s Eurokomorom (Eurochambres) vezano za provođenje tog projekta koji sufinansira Evropska komisija.

Osmišljen je radi zajedničkog djelovanja privrednih komora i drugih relevantnih aktera radi ojačavanja priliva investicija na zapadnom Balkanu. Zemlje korisnice ovog projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

Cilj projekta je unapređenje okruženja za privlačenje stranih investicija na zapadni Balkan. S obzirom na to da je osnovni fokus projekta strane investicije, VTKBiH je dobio podršku FIPA-e za njegovo provođenje.

Cilj predloženog programa je osnaživanje privrednih komora zapadnog Balkana i transfer know-howa radi pružanja savjetodavnih usluga o tome kako privući direktne strane investicije. Ukupna vrijednost projekta je 1,18 miliona eura, a vrijeme implementacije je 18 mjeseci.

U okviru projekta predviđeno je formiranje osam partnerstava, a svako bi se sastojalo od EU komore, s jedne strane i dvije komore iz po jedne zemlje zapadnog Balkana.

Prva faza (informiranje, prikupljanje i odabir projekata) predviđena je da traje do oktobra 2008. nakon čega će uslijediti sastanci između komora koje stupaju u partnerske odnose. Procjena tima Eurokomore je da bi za svako od ovih osam partnerstava trebalo da bude dodijeljeno 18.000-19.000 eura iz budžeta projekta. Nadzor nad provođenjem partnerskih zadataka vrši Eurokomora.

Drugom fazom projekta predviđena izrada i distribuiranje upitnika određenom broju kompanija iz svake države koji će pokrivati pitanja vezana za trgovinu kao i prepreke za ostvarivanje direktnih stranih ulaganja.