biznis
0

Započeo tehnički prijem naplatne stanice Jošanica

FENA
Direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj izjavio je da je zvanično započeo tehnički prijem stanice za naplatu putarine u Jošanici na autoputu Sarajevo-Zenica, ali nije mogao precizirati datum početka njenog rada.

Tehnički prijem je počeo ovih dana uvodnim sastankom između komisije za tehnički prijem, formirane od predstavnika Federalnog ministarstva prostornog uređenja, nadzora i investitora.

Početak rada naplatnog mjesta trenutno ovisi od nekoliko faktora, a to se u prvom redu odnosi na obavljanje tehničkog prijema i zatvaranje raspisanog konkursa za prijem radnika na tom naplatnom mjestu.

  • S obzirom na složenost administrativnih procedura, koje u ovom momentu ne ovise od nas, ne možemo precizirati tačan datum početka rada naplatnog mjesta, već samo da se ono s naše strane može pustiti u rad već krajem naredne sedmice - izjavio je Trhulj Federalnoj novinskoj agenciji.

Na naplatnoj stanici Jošanica bit će zaposlen 21 radnik. Na provedenom javnom konkursu javilo se 66 kandidata, od kojih je svega deset zadovoljilo propisane kriterije.

-Po okončanju žalbenog postupka primit ćemo u radni odnos deset kandidata koji su zadovoljili na konkursu, a preostalih 11 ćemo primiti na ugovor o djelu. Tada ćemo raspisati i novi konkurs u kome bismo trebali vjerovatno popuniti nedostajućih 11 radnih mjesta na koje će privremeno biti primljeni radnici po ugovoru o djelu - kazao je Trhulj.

Cestarina na naplatnom mjestu Jošanica zavit će od kategorije vozila, a iznosit će 1,5 KM za prvu kategoriju vozila, tri za drugu, pet za treću i sedam KM za četvrtu kategoriju vozila. Kategorizacija vozila je detaljno opisana Pravilnikom o sistemu naplate koji je objavljen u Službenim novinama. Putnička vozila su u prvoj kategoriji, a njih na ovoj dionici ima oko 82 posto.

Trhulj je podsjetio da je ugovor s izvođačem radova Bosnaputevi Sarajevo potpisan u junu 2007., a odnosio se na izradu glavnog projekta i izvođenje građevinsko-zanatskih radova na naplatnom mjestu Jošanica.

lako je već u julu 2007. izvođač uveden u posao s revidiranim glavnim projektom i građevinskom dozvolom, već nakon mjesec dana došlo je do problema u rukovodnoj strukturi Bosnaputeva što je utjecalo na ukupan projekt.

Tek promjenom rukovodnog kadra Bosnaputeva u novembru 2007. došlo je do značajnijeg progresa u radovima. Druga polovina januara i čitav februar ove godine bili su idealni za radove i tada je završeno gotovo 80 posto posla.

Od novembra 2007. do aprila 2008. firma Bosnaputevi su u nekoliko navrata bila u finansijskoj blokadi što je također utjecalo na njen rad. Međutim, novo, mlado rukovodstvo, kazao je Trhulj, ipak je savladalo probleme koje im je ostavilo ranije rukovodstvo i završilo projekt u aprilu.

-Kada se uzme u obzir da su izvođaču radova na račun kašnjenja odbijeni maksimalni penali za kašnjenje u iznosu od 135.868 KM evidentno je da će trošak izgradnje biti 2.821.739,00 KM ili za 3,84 posto veći od ugovorenog, odnosno za 10,4 posto manje od iznosa odobrenog budžetom - kazao je Trhulj Feni.