Druga faza
49

Započela izgradnja vrtića "Razigrani dani" u sarajevskom naselju Koševo

Klix.ba
U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, Kantona Sarajevo i stanovnika Koševa, danas je u Ulici Patriotske lige 46 potpisan okvirni sporazum o početku realizacije projekta izgradnje novog objekta obdaništa "Razigrani dani“, čime je zvanično započela druga faza realizacije ovog projekta.

U ime Općine Centar, kao investitora projekta, ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dok je u ime izvođača radova "Unigradnja“ d.d. Sarajevo, ugovor potpisao direktor Mustafa Duraković.

Vrijednost ovog projekta iznosi 2.423.000 KM.

"Želimo poslati jednu dobru poruku da smo zajedničkim snagama, bez obzira na poteškoće u administrativnom i imovinskom-pravnom smislu, ipak došli do situacije da danas konačno uvedemo izvođača i započnemo građevinske radove na ovom značajnom objektu. Dijelim zadovoljstvo sa građanima, a posebno mladima koji očekuju željno obdanište i predškolski odgoj kao i našim sugrađanima u trećoj životnoj dobi jer će u novoizgrađenom objektu korisne površine oko 2.000 metara kvadratnih, osim obdaništa, također biti smješten i Centar za zdravo starenje. Oko ovog objekta planiramo urediti zelene površine koje ćemo dati našim sugrađanima na korištenje. Planiramo da do kraja naredne godine završimo većinu građevinskih radova, a u proljeće 2020. godine da uselimo i prve korisnike", objasnio je Ajnadžić.

U septembru prošle godine, u okviru realizacije prve faze ovog projekta, uklonjen je devastirani objekt obdaništa ''Razigrani dani'', koji je od proteklog rata služio kao divlja deponija i okupljalište narkomana.

"Posebno smo obradovani činjenicom da je prihvaćena inicijativa naših vijećnika i da će ovdje u dogledno vrijeme biti izgrađeno novo, lijepo i savremeno obdanište kao i prostor za naše najstarije sugrađane. Općinsko vijeće Centar je uvijek obraćalo posebnu pažnju na najosjetljivije kategorije stanovništva, poput najmlađih i najstarijih i ovdje ćemo nastaviti našu dobru tradiciju da za ove dvije kategorije stanovništva napravimo bolje uslove života. Sigurna sam da će biti veliko interesovanje za upis, kako u predškolsko, tako i u centru za naše najstarije sugrađane", kazala je Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar. Obnovi ovog obdaništa se pristupa na dugogodišnji zahtjev stanovnika područja Koševa na kojem nema takve obrazovne ustanove.