BiH
0

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje na Ustavnom sudu

FENA
Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je već stupio na snagu, bit će ovih dana na ocjeni ustavnosti na Ustavnom sudu BiH na prijedlog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Ilije Filipovića, saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika u BiH.

On je od Suda zatražio izricanje privremene mjere kojom bi se zaustavila primjena ovoga zakona.

  • U obrazloženju on navodi poznatu "argumentaciju" s kojom su hrvatski zastupnici i glasali protiv Zakona, a koja se svodi na potrebu poštivanja međunarodnih pravnih normi koje su "iznad domaćih zakona", kaže se u saopćenju Udruženja.

Trgovački i uvozni lobiji straše domaću javnosti da će hrana poskupjeti i do 70 posto zbog primjene ovog zakona, kažu iz Udruženja ukazujući da BiH ne ovisi o uvozu hrane iz Srbije i Hrvatske, iako su raniji bilateralni ugovori o slobodnoj trgovini, koji su kasnije prerasli u CEFTA, isforsirali ove dvije zemlje kao naše glavne dobavljače hrane zbog potpuno liberaliziranog uvoza iz tih dviju zemalja.

Dobar dio hrane potrošači će moći kupiti od naših proizvođača koji ne znaju što će sa mlijekom i drugim proizvodima, a uvoznici će moći da tu hranu uvezu i iz drugih zemalja, na primjer žito je najjeftinije na budimpeštanskoj berzi.

Udruženje napominje da je državni Parlament na čelu sa Filipovićem godinama ravnodušno posmatrao uništavanje domaće poljoprivrede ne preduzimajući nikakve mjere, zbog čega je i iznuđen ovaj zakon.

Imajući u vidu činjenicu da bi zaustavljanje primjene ovog zakona zaustavilo i napore za oporavak domaće poljoprivrede, Udruženje se nada da će presuda ustavnih sudaca neće presuditi našoj poljoprivredi.