biznis
0

Zaključci sa 57. sjednice Konkurencijskog vijeća

FENA
Konkurencijsko vijeće je na 57. sjednici dopustilo koncentraciju privrednih subjekata IEIL Japan Co., Japan i Arysta Life Science Corporation, Japan.

Naime, IEIL Japan Co. podnio je Konkurencijskom vijeću prijavu namjere koncentracije kojom želi steći većinsku kontrolu nad kompanijom Arysta Life Science Corporation.

Kako se ističe u saopćenju Konkurencijskog vijeća, riječ je o koncentraciji na tržištu prodaje herbicida u Bosni i Hercegovini na kojem je privredni subjekt IEIL Japan Co. od ranije prisutan preko svog subsidijarnog društva Agrokomplex Nutrition d.o.o. Gračanica.

Konkurencijsko vijeće je, nakon izvršene analize, ocijenilo da se ovom koncentracijom neće promijeniti tržišno učešće učesnika koncentracije iz razloga što je samo privredni subjekt IEIL Japan Co. prisutan na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i da predmetna koncentracije neće spriječiti, narušiti ili ograničiti konkurenciju na tržištu prodaje herbicida u Bosni i Hercegovini.

Konkurencijsko vijeće usvojilo je, po prijavi namjere koncentracije, zaključak o pokretanju postupka ocjene dopuštenosti koncentracije preduzeća Delta Maxi d.o.o. iz Beograda i preduzeća Tropic maloprodaja d.o.o. iz Banje Luke.

Konkurencijsko vijeće će, kako se navodi u saopćenju ovoga tijela, sprovesti detaljne pravne i ekonomske analize i u zakonskom roku donijeti odluku o predmetnoj koncentraciji.