{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zaključci federalnog parlamenta su obavezujući"

F
26.4.2009. u 11:30
0
0
"Zaključci federalnog parlamenta su obavezujući"
0
"Zaključci federalnog parlamenta su obavezujući"
Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović izjavio je za Fenu kako se nada da će zaključci Predstavničkog doma Parlamenta FBiH vezani za stanje u metalskoj industriji biti provedeni, iako su neki zastupnici u pojedinim medijima izjavili da misle suprotno.
"Uvijek sam bio i ostao optimist, zato i sada reagiram u ime Sindikata metalaca BiH na te natpise kako se neće moći naći novac, kako se ne mogu provesti mjere. Poslanici u Parlamentu FBiH rekli su da može, da mora i na kraju su glasali za to da može. Oni moraji znati da se konačno ovim zaključcima rješavaju i skidaju blokade na osnovnim ljudskim pravima: pravu na život i pravu na rad. Zato im i poručujemo da pratimo rokove, a od njih očekujemo da zasuču rukave kako bi se ti zaključci realizirali", poručio je Bajramović.

Kao što je poznato, Predstavnički dom federalnog parlamenta na sjednici održanoj 21. aprila u Sarajevu usvojio je većinom glasova veliki broj mjera za poboljšanje stanja u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji u FBiH, koje su zajednički usaglasili parlamentarci, federalna vlada i Sindikat metalaca BiH.

Prvom od tih mjera federalna vlada je zadužena da izvrši povezivanje radnog staža za privredna društva s većinskim državnim kapitalom u kojima ona ima ovlašćenja.

Predviđeno je također da Vlada smanji rashode u javnoj upravi i bez odgađanja pokrene investicijske aktivnosti da bi bila održana i povećana zaposlenost u realnom sektoru te bio osiguran plasman robe i usluga domaćeg sektora.

Putem programa rada Razvojne banke Federacije BiH za 2009. godinu, Vlada treba da osigura značajniji novčani iznos za podršku odgovarajućim razvojnim projektima i izvozno orijentiranim privrednim subjektima, uz najpovoljniju kamatnu stopu.

Vlada također treba omogućiti da privredna društva koja većinski izvoze, a koja su uzela kredite kod drugih komercijalnih banaka s nepovoljnijom kamatnom stopom, mogu podići kredit kod Razvojne banke Fe BiH radi prekida isplate nepovoljnijeg kredita.

Raditi stalno na rasterećenju privrede te do polovine iduće godine značajno smanjiti davanja privrednih društava, naredna je usvojena mjera. Ove aktivnosti treba početi odmah da bi bila pripremljena odgovarajuća zakonska regulativa i stupila u primjenu 1. jula 2010., zaključeno je.

Propisano je i što hitnije usvajanje zakona o električnoj energiji ili drugog akta prema kojem će Vlada imati mogućnost koordinacije i učešća u formiranju cijene električne energije radi pomoći izvozno orijentiranim i drugim privrednim društvima.

Zakonom je potrebno utvrditi da se prvo električnom energijom podmiruju korisnici u Federaciji BiH pa tek tada da se može izvršiti izvoz struje.

Predviđeni su također okončanje privatizacije privrednog društva "Aluminij" d.d. Mostar, kao i donošenje federalnog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama te donošenje izmjena i dopuna Zakona o štrajku, Zakona o zaštiti na radu i Zakona o radu.

Na osnovu također propisane mjere Vlada FBiH treba da usvoji kratkoročne i srednjoročne mjere razvoja namjenske industrije, kao i da primijeni konkretne mjere protiv sive ekonomije i korupcije.

Realizaciju svih ovih obavezujućih zaključaka i preuzetih obaveza pratit će parlamentarni odbori za energetiku, rudarstvo i industriju te za rad i socijalnu politiku, uz tijesnu saradnju s Vladom, dogovoreno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: