Treći hackathon
1

Zajedno postižemo više: Mladi u Interi rade na rješavanju problema i pomažu razvoju društva

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U Tehnološkom parku Intera počeo je treći hackathon "Zajedno postižemo više", organiziran uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Grada Mostara. Šesdesetak mladih ljudi iz svih dIjelova naše zemlje radit će 48 sati na rješavanju općih problema našeg društva.

Vedran Šimunović, direktor Tehnološkog parka Intera kazao je kako je cilj trećeg hackathona okupljanje mladih iz čitave Bosne i Hercegovine.

"Mladi će raditi na rješavanju različitih problema koje će pomoći poboljšanju našeg društva. Nisu to samo mladi IT stručnjaci, doveli smo stručnjake koji će biti njihovi mentori, pomoći ćemo im da se uvežu i dobit će pomoć u razvojnom procesu koji će proći. Cilj je da u 48 sati kroz hackathon osmisle ideje koje će razvijati u narednih šest mjeseci", kazao je Šimuinović naglašavajući pozitivne primjere iz ranijih hackathona.

Najbolji će dobiti nagrade nakon 48 sati, ali najveća nagrada će biti tek nakon šest mjeseci razvoja projekata.

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack kazala je kako je ovo treći hackathon u Bosni i Hercegovini, kako je prethodna dva otvorila u Sarajevu i Banjoj Luci te da je sretna što je današnji baš u Mostaru.

"Drago mi je da se okupljaju studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, a cilj je dvostruk. Prvi je da okupimo studente iz svih krajeva koji će se umrežiti i koristiti svoje talente, iskustva i vještine u svemu tome. Drugo, da se koriste moderne tehnologije u poboljšanju situacije u zajednici. Puno je načina kako se može iskoristiti moderna tehnologija, naročito u mobilnim telefonima na poboljšanju kvaliteta života, bilo da se radi o transparentnosti u radu vlasti, pomaganju u poljoprivredi i raznim drugim oblastima", kazala je ambasadorica Cormack.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina izrazila je veliko zadovoljstvo na otvorenju hackathona, važnog događaja, posebno kada je poznato koji je njegov cilj.

"Važno je animirati mlade ljude, studente, da uz podršku stručnjaka razrade idejna rješenja koja mogu imati primjenu, kako u lokalnoj zajednici, tako i u privredi za koju znamo u kakvom je stanju", kazala je Komadina, iznijevši prijedlog organiziranja i četvrtog hackathona.

Telemach je jedan od partnera hackathona, a njegova predstavnica Hajdi Mostić izrazila je važnost ovog projekta te kako oni u svom radu uvijek stavljaju naglasak na rad s mladima i društvenu odgovornost.

Jedan od učesnika hackathona Haris Seferagić, IT student, kazao je da je veoma uzbuđen zbog današnjeg događaja na koji se prijavio sa svojom ekipom.

"Mi informatičari na svoj način možemo pomoći našem društvu u Bosni i Hercegovini na nama drag način. Došli smo s idejom za koju smatramo da budućnost može učiniti boljom", kazao je Seferagić.