{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajedničko rješavanje problema u proizvodnji i preradi aluminija

S
22.1.2008. u 14:15
0
0
Zajedničko rješavanje problema u proizvodnji i preradi aluminija
0
Zajedničko rješavanje problema u proizvodnji i preradi aluminija
Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, sa dopremijerima Vjekoslavom Bevandom i Gavrilom Grahovcem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom, sastao se danas u Sarajevu sa domaćim proizvođačima i prerađivačima aluminija: ALUMINIJ d.d. Mostar, FEAL i PRESAL iz Širokog Brijega, KAPIS iz Tomislavgrada, ALLOY iz Jajca i ALPRO iz Vlasenice.
Sastanku, sazvanom na inicijativu Privredne komore FBiH, prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik komore Avdo Rapa i Jago Lasić.

Stanje i problemi u ovoj oblasti, prema ocjeni proizvođača i prerađivača aluminija, zahtijevaju zajednički angažman sa Vladom FBiH u njihovom rješavanju. Tim prije jer je riječ, kako je rekao premijer Branković, o jednoj od najvažnijih industrijskih grana za brži ukupan razvoj Federacije BiH. Od posebnog je značaja činjenica da se radi o najvećim izvoznicima u Federaciji BiH.

Ocijenjeno je potrebnim da aktivnosti, u rješavanju ovih problema, treba voditi u dva pravca. Jedan je inicijativa prema Vijeću ministara BiH, odnosno nadležnim državnim organima u pogledu carinskih olakšica na uvoz sirovina potrebnih za domaću proizvodnju.

Drugi dio se tiče realizacije zaključaka Vlade FBiH o snadbijevanju tarifnih kupaca električnom energijom i, na tom osnovu, obavezi proizvođača aluminija da osigura njegove neophodne količine domaćim prerađivačima. Uz ocjenu da je ovakav zajednički pristup dobar metod u rješavanju problema sa kojima se susreću domaći proizvođači i prerađivači, dogovoreno je da se sastanci održavaju kvartalno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: