BiH i Crna Gora
0

Zajednički projekat iz sredstava IPA programa

FENA
U Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu danas je predstavnicima sarajevske makroregije te nekoliko općina Republike Srpske predstavljen projekt "Intenziviranje privredne saradnje kroz uspostavljanje zajedničke institucionalne i prostorne infrastrukture".

Predstavnici lokalnih i kantonalnih zajednica upoznati su o osnovnim elementima projektne ideje koja je već prihvaćena u oko 50 bh. i crnogorskih općina te četiri kantona u FBiH.

  • Riječ je o općinama i kantonima koji su se izjasnili kako žele zajedničkim projektom aplicirati za sredstva IPA programa-prekogranične saradnje te su na taj način potvrdili mogućnost i potrebu zajedničkog nastupa pri rješavanju aktuelnih društvenih i ekonomskih problema i potreba, istaknuo je direktor Geoprojekta d.o.o Sarajevo i menadžer spomenutog projekta Šaćir Šošević.

  • Ovakav značajan odziv od općina i kantona garantuje da predmetni projekt ima sve polazne elemente da bude realna baza privrednog razvoja i saradnje ukupnog međugraničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dodao je Šošević.

Kazao je da je vrijednost projekta 464 hiljade eura te da se on sastoji od dvije faze.

Prva faza projekta bit će urađena bez sredstava IPA programa-prekogranične saradnje i to u toku godine, dok će druga biti realizirna tokom 2010., a u nju će biti uključena sredstava IPA programa.

Javni poziv za pristup sredstvima IPA programa bit će otvoren narednog mjeseca, a rok za apliciranje je 90 dana.

Po riječima potpredsjednika Privredne komore FBiH Avde Rape, nosioci projekta "Intenziviranje privredne saradnje kroz uspostavljanje zajedničke institucionalne i prostorne infrastrukture" su prviredne komore Federacije BiH i Crne Gore i Geoprojekt d.o.o. Sarajevo

Slični sastanci, odnosno prezentacije održane su 20. januara u Mostaru i 22. januara u Podgorici.