biznis
0

Zajedničke muke "slonova"

FENA
London
London
Sastanak predsjednika država ili vlada četri, gospodarski najsnažnijih država Evrope - Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije - često se zove "mini-Evropski summit" a poneki ga zovu i "Sastanak slonova".

Današnji njihov sastanak u Londonu u znaku je privrede i konjukture - jer baš svaki od tih "slonova" ima golem trn u peti, prenosi Deutsche Welle.

Jedino kod Romana Prodija je najveći trn druge vrste - jer Rim zapravo nema vladu i nakon Prodijeve ostavke se tek traži izlaz iz krize. Ali kod svih ostalih su to banke: kod Nicolasa Sarkozya golem skandal u "Societe Generale", kod Angele Merkel je to skandal u pokrajinskoj "WestLB" kojeg je također pogodila kriza sa hipotekama iz Amerike - doduše nešto manje nego "Northern Rock" kojeg pak žulja domaćina, Gordona Browna.

Utoliko su svi složni: u pitanju boniteta i rejtinga se mora nešto korjenito promijeniti. Jer i slučaj britanske banke i izvještaj nezavisne komisije pod vodstvom Mc Falla je pokazao kako i prečesto spavaju svi koji bi budnim okom trebali paziti na svaki novčić: "Samo opasni poslovi sa kreditima su bili dovoljni razlog za brigu, jer u prvoj polovici 2007. je kod Northern Rock broj novih kredita porastao za 19 posto. To je kod tako velike banke ogroman broj. Već su i na to trebali skočiti organi za nadzor. Ali zašto nitko nije ništa pitao? Nitko od iskusnih direktora nije htio znati, zašto krediti idu mnogo bolje nego kod konkurencije."

Druga tema mini-summita je golem američki program oživljavanja privrede, vrijedan 150 milijardi dolara. U London se sprema i glavni povjerenik Jose Manuel Barroso - ali on je još iz Bruxellesa unaprijed najavio kako se protivi "bilo kakvim umjetnim stimulacijama" privrede u Evropi.