{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaduženost Rafinerije u Brodu pet puta veća od kapitala kompanije

F
24.4.2012. u 17:04
0
2
Zaduženost Rafinerije u Brodu pet puta veća od kapitala kompanije
0
Zaduženost Rafinerije u Brodu pet puta veća od kapitala kompanije
Neto zaduženost Rafinerije nafte u Brodu više od pet puta je veća od kapitala tog preduzeća.
Rafinerija se zadužila kod matičnog preduzeća, odnosno ruskog vlasnika.

Zaključno s 31.decembrom prošle godine zaduženost je iznosila čak 530.143.385 maraka, odnosno neto zaduženost je bila 529.786.026, a kapital 100.545.956 KM.

Prošlu godinu Rafinerija je završila iskazavši ukupni gubitak u iznosu od 46.316.055 KM, dok su na dan 31.decembra 2011. njene kratkoročne obaveze veće od njene obrtne imovine za 119.983.690 KM, upozorila je u konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća „Deloitte“ Banja Luka.

Rafinerija je dobila mišljenje s rezervom, ali su i skrenuli pažnju na određene stavke u poslovanju.

„Sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva (OAO 'Neftegaz' Moska), koje se obavezalo da pruži finansijsku podršku Rafineriji za period od 12 mjeseci od datuma priloženih konsolidiranih finansijskih izvještaja. Naše mišljenje nije modificirano u vezi s navedenim pitanjem“, upozorili su revizori u svom izvještaju.

Posebno je upozoreno da Rafinerija nije izvršila detaljnu analizu obezvrjeđenja vrijednosti svoje stalne imovine, kako se to zahtijeva po Međunarodnom računovodstvenom standardu (IAS) 36 „Umanjene vrijednosti imovine“.

„Na osnovu prezentirane dokumentacije, nismo bili u mogućnosti da se uvjerimo u nadoknadivu vrijednost stalne imovine prezentirane u bilansu stanja Rafinerije na dan 31.decembra 2011.godine“, navodi ova revizorska kuća.

Također, Rafinerija nije izvršila aktiviranje značajnog dijela nekrentina, postrojenja i opreme u pripremi iako se navedena sredstva koriste u poslovne svrhe preduzeća.

Ukupna vrijednost sredstava koja se koriste na dan 31.decembra 2011., a koja nisu aktivirana na dan sastavljanja finansijskih izvještaja za poslovnu 2011.godini, iznosi 22.529.028 KM.

„Na osnovu prezentirane dokumentacije nismo se mogli uvjeriti ni u potencijalne efekte dodatnog troška amortizacije po navedenom osnovu u poslovnoj 2011.“, upozorila je revizorska kuća „Deloitte“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: