Poslodavci parlamentarcima
0

Zadržati stabilno poslovanje i povjerenje kupaca

FENA
Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i generalni direktor ASA Holdinga Nihad Imamović uputio je javni poziv Parlamentu FBiH da na sjednicama koje će biti održane u ponedjeljak i utorak daju svoju podršku Programu mjera za ublažavanje posljedica krize i Socijalnom sporazumu, saopćeno je u nedjelju iz ASA-Holdinga.

Ove dokumente potpisali su, početkom sedmice, premijer Federacije BiH Nedžad Branković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber, predsjedik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović i predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH Božidar Matić, podsjeća se.

"U trenutku kada nam prijeti recesija vrijeme je za ekonomski patriotizam. Od predstavnika vlasti očekujemo da zaštite domaću privredu, a posebno izvoznike, kako bi sačuvali ugrožena radna mjesta u privredi. Potpisi koje smo stavili na dva dokumenta prvi su korak u tom smjeru", kazao je Imamović.

Poslodavci se spremaju za 2009. godinu koja će biti teška jer će doći do pada narudžbi i prodaje. Rasterećenje privrede nam je neophodno da zadržimo stabilno poslovanje, ali i povjerenje kupaca, dodao je.

Ovim dokumentima definirane su konkretne aktivnosti, identificirani ciljevi i mjere koje će imati svoju dinamičku razradu, kao i konkretni potezi i projekti kroz koje treba reformirati ukupan privredni ambijent.

Prva mjera bi bila rasterećenje privrede za 3,5 posto već od 1. januara, s tim da bi do 2012. godine doprinosi na plaće bili smanjeni za 15 posto.

Među najvažnijim ciljevima dokumenata su jačanje Razvojne banke FBiH te daljnje rasterećenje privrede.

Ovi dokumenti su prilika, kako je kazao Imamović, da se pokaže da su socijalni partneri našli zajednički jezik za suočavanje s krizom.