biznis
0

Zabrinutosti oko kamatnih stopa i pad cijena nafte pritisnuli dionice

FENA
Na prvu sedmicu poslovanja svjetskih tržišta dionica u ovoj godini u znatnoj je mjeri utjecao kasniji početak rada američkih i japanskih berzi zbog dužih praznika u tim dvjema zemljama, a obilježili su ga i smanjeni izgledi za snižavanje kamatnih stopa u SAD-u i oštar pad cijena nafte koji je pritisnuo energetske dionice.

Američka tržišta poslovala su svega tri dana u proteklom tjednu, budući da nisu radila u ponedjeljak zbog novogodišnjih praznika a u utorak zbog obilježavanja dana žalosti zbog smrti nekadašnjeg američkog predsjednika Geralda Forda.

Njujorški Dow Jones nakratko je tijekom prvih sati ovogodišnje trgovine dosegnuo novu rekordnu vrijednost od 12.580 bodova ali je do kraja tjedna oslabio nekih 0,5 posto, završivši na 12.398,01 bodu. Tehnološki Nasdaq bio je pak na tjednom dobitku od 0,8 posto, dosegnuvši 2.434,25 bodova, poduprt jačanjem tehnoloških dionica.

Tijekom prvog dana trgovine u ovoj godini Dow je dosegnuo rekordnu vrijednost, poduprt viješću o ostavci izvršnog direktora teškoćama pritisnutog Home Depota, koja je podigla cijene dionica te američke kompanije. Dobitke na cijenama dionicama ograničili su potom gubitci koji su uslijedili u sektoru energetike. Energetske dionice pritom su zabilježile najveći dnevni gubitak u više od godinu dana uslijed oštrog pada cijena nafte. Pripadnici toga sektora u prosjeku su ostvarili pad cijena dionica od 3,3 posto, što je njihov najveći pad u jednom danu od prosinca 2005. Barel je krajem tjedna stajao oko 55 dolara, na tjednom gubitku od gotovo devet posto.

Dionice Exxon Mobila najviše su pritisnule Dow Jones, budući je pad potražnje za lož uljem uslijed blage zime rezultirao padom cijena nafte, pritisnuvši dionice naftnih kompanija. Taj američki div naftne industrije zabilježio je pad cijena dionica od 3,3 posto. Niže cijene energenata obično se smatraju dobrima za dionice jer snižavaju troškove kompanijama, no pritisnule su energetske dionice.

Najveći pritisak na dionice stigao je potkraj tjedna od najnovijeg američkog podatka o zaposlenosti. Veći od očekivanog rast broja novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u prosincu za neočekivano snažnih 167 tisuća smanjio je izglede za smanjenje kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Europske dionice ovogodišnje su poslovanje započele oko najviših razina u zadnjih gotovo šest godina, no njihov trodnevni uzlazni trend prekinut je pod pritiskom gubitaka na Wall Streetu i slabljenja naftnih dionica. Kraj prvog tjedna poslovanja u 2007. dočekale su stoga s blagim korekcijama na niže. Pritom je londonski Ftse indeks na tjednoj razini oslabio za 0,7 bodova, na 6.220,1 bodu, a frankfurtski DAX blagih 0,04 posto, završivši na 6.593 boda.

Podršku dionicama prvih sati trgovine u ovoj godini pružile su dionice rudarskog sektoru, pri čemu su BHP Billitonove ojačale 1,8 posto, a Anglo-Americanove 1,6 posto. Ojačale su i dionice francuske energetske tvrtke Suez, nekih 1,8 posto, nakon što je francuski milijarder Francois Pinault odbio isključiti mogućnost izlaženja sa svojom ponudom za preuzimanje te kompanije, pojačavši neizvjesnosti vezane uz Suezove planove udruživanja s Gaz de Franceom.

U sektoru čelika na dobitku su bile dionice britansko-nizozemske kompanije Corus, ojačavši za 0,9 posto nakon što je u indijskom tisku objavljeno da će Tata Steel podići svoju ponudu za preuzimanje tog diva industrije čelika.

"Ostajemo optimistični što se tiče godine u cjelini", ukratko je komentirao početak trgovine u ovoj godini analitičar Deutsche Banka Bernd Meyer. "No, neizvjesnosti na makroekonomskom planu mogle bi rezultirati većim oscilacijama u idućih nekoliko tjedana".

Prema kraju tjedna pritisak na rudarske dionice rastao je u uslijed pada cijena bakra, koje su se kretale blizu najnižih razina u devet mjeseci pod utjecajem rasta zaliha i zabrinutosti oko usporavanja potražnje u Kini. Pri tom su dionice Xstrate oslabile 4,8 posto, Kazakhmysa za 4,5 posto, BHP Billitona za 4,4 posto i Antofagaste za četiri posto.

Cijene bakra su pale za 10 posto od početka godine, no ta kovina i dalje drži cijenu koja je dvostruko viša no što je bila prije tri godine."Ulagače bi mogao polako početi hvatati strah nakon 300-postotnog rasta cijena", kazao je jedan izvor na londonskom tržištu kovina. "Možda neki ulagači misle da bi mogao biti pravi trenutak za prodaju osnovnih kovina i onda se povući", kazao je.

Tokijska burza u proteklom je tjednu zabilježila pad svog Nikkei indeksa od 0,8 posto. Njegova vrijednost na zatvaranju iznosila je 17.091 bod.