Njemačka
0

Zabrinutost za budući privredni rast

FENA
Dva ključna ekonomska pokazatelja o stanju zdravlja njemačke privrede opala su augustu, što ukazuje da raste zabrinutost poslovnih ljudi i potrošača u vodećoj evropskoj ekonomiji u vezi s izgledima za budući privredni rast, objavljeno je u utorak u Berlinu.

Podaci IFO instituta iz Muenchena pokazuju da je augustovski indeks poslovne klime u Njemačkoj opao više nego što se ranije predviđalo, na 94,8 s julskih 97,5 poena.

Istovremeno je istraživačka grupa GfK iz Nürnberga saopćila da je indeks potrošačkog raspoloženja u augustu smanjen na 1,5 s augustovskih 1,9 poena. Prošlog mjeseca taj pokazatelj je bio najlošiji od ljeta 2003. godine, navodi se u izvještaju agencije DPA.

Indeks poslovne klime stručnjaci IFO-a prave na osnovu redovne mjesečne ankete s oko sedam hiljada uglednih njemačkih privrednih rukovodilaca, dok indikator potrošačkog raspoloženja daje pregled primanja građana kao i procjenu njihove buduće kupovne sposobnosti.

Predsjednik IFO-a Hans-Werner Sinn, komentirajući aktuelna kretanja u domaćoj privredi", izjavio je da se njemačka ekonomija sada ubrzanije kreće ka "nesigurnim vodama", što znači da ni naredih mjeseci ne treba očekivati bolje stanje.

U izvještaju agencije DPA iz Berlina podsjeća se da je ekonomska ekspanzija u Njemačkoj tokom drugog tromjesečja opala za pola procenta u poređenju s prvim ovogodišnjim kvartalom, dok je na godišnoj osnovi ostvaren skroman rast od 1,7 procenata.

Investicijska aktivnost je također posljednjih mjeseci osjetno smanjena, uz istovremeni pad potrošačke tražnje koja obuhvata više od 50 posto njemačke privrede.

Ranije prognoze stručnjaka Međunarodnoga moneteranog fonda (IMF) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) također ukazuju da će njemačka privreda u drugoj polovini 2008. doživjeti "značajno usporavanje".

Ekonomisti IMF-a i OECD-a procjenjuju da se usporenijiji rast njemačke privrede može očekivati i u toku cijele iduće godine, dok bi se prvi vidljiviji znaci privrednog oporavka mogli osjetiti tek u prvoj polovini 2010., a možda i kasnije.