{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrinjavajući rast uvoza i deficita

F
2.12.2008. u 12:39
0
2
Zabrinjavajući rast uvoza i deficita
0
Zabrinjavajući rast uvoza i deficita
Analiza vanjskotrgovinske razmjene Kantona Sarajevo pokazuje da je rast izvoza za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani od 12,4 posto zadovoljavajući, ali je rast uvoza od 33,9 posto i rast deficita od 39,9 posto veoma zabrinjavajući.
Prema podacima Privredne komore Kantona Sarajevo, deficit u KS-u čini 52,2 posto ukupno ostvarenog deficita u Federaciji BiH i 36,9 posto ostvarenog deficita u BiH.

Prosječan mjesečni izvoz KS-a iznosi 67,3 miliona KM, a uvoz 362,7 miliona KM, što znači da je uvoz više od pet puta veći od prosječnog mjesečnog izvoza.

U strukturi pretežnog izvoza najveće učešće ima metalski sektor (60 posto), zatim drvo i prerada od drveta (11), električna energija (10), farmaceutska industrija (4 ), prehrambena industrija (3 posto) itd.

Vodeći partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni KS-a su Hrvatska, Njemačka i Slovenija. Najznačajniju saradnju privreda KS-a ostvaruje s partnerima iz EU (60 posto), zemalja CEFTA Sporazuma (29,5 ) te iz ostalih zemalja (10,5 posto).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: