biznis
87

Zabranjuje se plaćanje kešom u Švedskoj, građani drže novac u mikrovalnim pećnicama

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pojedini građani čuvaju keš u mikrovalnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju, izjavio je Björn Eriksson, bivši šef policijskih organa u Švedskoj, koji danas radi u lobi grupi za sigurnosna pitanja Säkerhetsbranschen.

On je govorio o nedavnoj odluci pojedinih banaka u Švedskoj da uopšte ne primaju keš u plaćanjima bilo koje vrste.

Švedska je prva zemlja u svijetu koja bi mogla potpuno zabraniti sva plaćanja gotovim novcem, što je nevjerovatan i zastrašujući ekonomski eksperiment, piše Business Insider.

Ova zemlja nastoji da uvede isključivo elektronska plaćanja, a broj novčanica i kovanica u opticaju je u snažnom padu još od 2009. godine.

Business Insider navodi da banke u Švedskoj policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine keša, jer sumnjaju da bi te osobe mogle biti kriminalci ili teroristi.

Posebno su u proteklom periodu bili ogorčeni stariji Šveđani, jer su pojedine banke uklonile bankomate iz ruralnih krajeva.

Službenici banaka u Švedskoj razmišljaju sasvim jednostavno: ako plaćate gotovim novcem, nešto nije uredu.

Pojedini građani su nezadovoljni jer smatraju da u slučaju finansijske krize neće moći povući novac iz banaka, već da će ga moći samo potrošiti ili ostaviti bankama da raspolažu njihovim novcem.

Osim toga, Švedska bi mogla biti prva zemlja u svijetu u kojoj će građani možda morati prihvatiti negativne kamatne stope ili biti prisiljeni da ga troše kako bi ga spasili od provizija koje uzimaju banke, navodi Business Insider.