biznis
0

Zabilježeno umanjenje kamatnih stopa u RS

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prosječne nominalne kamatne stope na kredite banaka Republike Srpske za devet mjeseci ove godine bilježe pad od 0,27 posto, a efektivne bilježe pad od 0,67 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U sektoru privrede prosječna efektivna kamatna stopa manja je za 1,38 posto, dok je na dugoročne kredite porasla za 0,4 posto, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Prosječna efektivan kamatna stopa za devet mjeseci ove godine veća je za 0,42 posto, a na dugoročne kredite manja je za 0,86 posto nego u istom periodu prošle godine.

Kod stambenih kredita stanovništvu u ovom periodu prosječna efektivna kamatna stopa manja je za 0,7 posto, što je posljedica smanjene tražnje za ovom vrstom kredita i povoljnijim kreditima iz sredstava Investiciono-razvojne banke RS.

Prosječna efektivna kamatna stopa jedinica banaka iz Federacije BiH, koje posluju na području RS, na ukupne kredite za devet mjeseci ove godine veća je za 1,8 posto u odnosu na efektivnu kamatnu stopu banaka Srpske.

Prosječne nominalne i efektivne kamatne stope na ukupne depozite banaka RS imaju trend smanjenja, kao i kamatne stope jednica banaka iz FBiH koje posluju u RS.