biznis
0

Zabilježen rekordan skok cijena nafte

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Sjedinjene Američke Države i četiri najveće azijske ekonomije izražavaju "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa visokom cijenom nafte, koja je "bez presedana", dan nakon rekordnog skoka cijene sirove nafte od više od 10 dolara po barelu, koji sad iznosi 139 dolara.

Zvaničnici i ministri G8, kao i predstavnici Japana, Kine, Indije i Južne Koreje, sastali su se na dvodnevnom skupu u gradu Aomoriju, na sjeveru Japana, kako bi razmotrili strategiju u vezi s nestabilnim tržištima nafte, gasa i uglja.

U saopštenju koje će biti izdato poslije razgovora Grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta, ovih pet zemalja navode da skok cijena nafte predstavlja veliki teret, naročito za privrede zemalja u razvoju.

Rastuće cijene nafte predstavljaju veliki problem za ekonomije mnogih zemalja, čije su vlade suočene s protestima i raznim vrstama prtisaka od proizvođača i potrošača, prenosi BBC.

Japan i SAD dogovorili su se da zajedncičkim snagama ispitaju energetski potencijal metan hidrata, poznatog kao "vrući led", koji se nalazi u regionima pokrivenim ledom i na morskom dnu.

Inače, jučerašnji skok cijene nafte koincidirao je s padom vrijednosti dolara i akcija na Vol Stritu i najvećim porastom nezaposlednosti u SAD za posljednjih 20 godina.

Vezani članci