Savjetovanje na Vlašiću
0

Zabilježen pad kreditnog zaduženja

SRNA
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je danas na Vlašiću da je u prva dva mjeseca ove godine zabilježen pad kreditnog zaduženja u BiH, što pokazuje da banke nemaju novih sredstava, te da su pooštrile kriterijume za davanje kredita.

Kozarić je istakao da će manji krediti i investicije sigurno utjecati na pad deviznih rezervi BiH.

"Očuvanje stabilnog bankarskog sektora i preraspodjela socijalnih davanja su neke od glavnih mjera za odbranu od posljedica ekonomske krize s obzirom da su budžeti prenapučeni", rekao je Kozarić i dodao da ne očekuje probleme sa likvidnošću komerecijalnog bankarskog sektora.

Prema njegovim riječima, bankarski sektor je pokazao da je zdrav s obzirom na odgovor na krizu u oktobru i novembru prošle godine.

Na današnjem ekonomskom savjetovanju o temi "Mjere za ublažavanje utjecaja globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH" na Vlašiću, Kozarić je ocijenio da je nephodan veći utjecaj države u sferi ekonomije i više dijaloga sa ekonomskom zajednicom, jer su privrednici ti koji prave posao u BiH.

On je rekao da će 2010. godina u svijetu biti godina koju će obilježiti privredni rast, ali će taj rast kasniti u BiH, jer država ne vodi računa o velikim firmama.

Podsjetivši na visok spoljno-trgovinski deficit BiH, Kozarić je pozvao da se snažnije krene u kampanju promovisanja domaće proizvodnje.

Prema njegovim riječima, berzovna vrijednost dionica u BiH u 2008. godini pala je za 65 odsto, a strane investicije su bile duplo manje nego 2007. godine.

On je istakao da u BiH ne bi trebalo da bude problema sa inflacijom, ali da je pad izvoza u prva dva mjeseca ove godine bio 22 odsto, a pad uvoza 23 odsto.

"Javni prihodi su pali, budžetska sredstva su manja, a nezaposlenost bez sive ekonomije iznosi 23,4 odsto. Opravdano se postavlja pitanje kako rješavati probleme otplate kredita otpušenih radnika", upozorio je guvrener Centralne banke BiH.

Prema njegovim riječima, mjere za ublažavanje uticaja globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH, između ostalih, su razmatranje mogućnosti većeg obima osiguranja depozita sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/, unapređenje supervizije banaka, poboljšanje sistema upravljanja razvojnih banaka, transparentnost u njihovom radu, te nastavak konstantne monetarne politike.

Današnje ekonomsko savjetovanje o temi "Mjere za ublažavanje utjecaja globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH" na Vlašiću organizovao je Otvoreni univerzitet "Aperion" u Travniku.

Skupu se odazvalo blizu 150 privrednika, rukovodilaca kompanija, predstavnika velikih firmi u BiH, univerzitetskih profesora, prestavnika privrednih komora i načelnika općina.