biznis
0

Zabilježen golem pad akcija na Beogradskoj berzi

FENA
Na Beogradskoj berzi u utorak je zabilježen najveći pad akcija otkad se obavljaju mjerenja.

Danas je također skočio euro, a njegov daljnji rast je zaustavila Narodna banka prvom intervencijom na tržištu nakon skoro dva mjeseca. Višemjesečna politička i institucionalna kriza direktno je uticala na smanjenje interesovanja stranih ulagača.

Iako je od početka godine Beogradska berza bilježila rast akcija, u posljednja tri dana investitori su na gubitku. Berza i trgovanje akcijama najosjetljivije su na ekonomske i političke promjene u zemlji, kažu brokeri, izvijestio je B92.

Sva ta dešavanja i promjene stručnjaci povezuju s političkim prilikama u zemlji i izborom Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine.

Također, višemjesečna kriza izazvala je smanjenje interesovanja stranih ulagača.

"Ilustracije radi, prošle godine je prosječan broj dnevnih upita u Agenciji bio oko 20, a sada imamo samo tri ili četiri upita u toku dana", kaže Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

"Posljedice ovog perioda nedolaska stranih investicija će se vidjeti tek od jeseni i početkom sljedeće godine", rekao je on gostujući u vijestima TV B92.

Miloradović kaže kako se nada da će se u narednoj sedmici politička situacija u Srbiji stabilizovati s formiranjem vlade, inače će posljedice u ekonomskom smislu po Srbiju biti nesagledive.

Miloradović je rekao i da je Srbija prošle godine imala veoma dobar ritam i dobre ocjene specijalizovanih finansijskih institucija u svijetu, čija je jedina primjedba bila politička nestabilnost u Srbiji.

"Za strana ulaganja prošle godine znamo, to je bilo četiri milijarde i 380 miliona, za ovu godinu, nažalost, upravo zbog krize vlade nemamo ni ozbiljnije projekcije, ali možemo biti sretni ako to bude trećina ove sume od prošle godine", kaže on.

"Mi naprosto imamo jedan dugačak vremenski period koji je izgubljen, trajno izgubljen, a ako uđemo u novu predizbornu kampanju i očekivanja novih izbora, plašim se da ćemo doći do jedne tačke gdje nema povratka onom starom ritmu investicija", rekao je on.

Miloradović kaže da se ponovo pokazuje, kao i mnogo puta do sada, kako je politička stabilnost najbitniji uslov za potencijalno poslovanje i da investitori ne vole česte promjene kursa, već čvrst reformski kurs i predvidljivost zemlje u vođenju politike.